Udělejte doma zdravou bouřku bez hromů a blesků!

20. 07. 2021

Udělejte doma zdravou bouřku bez hromů a blesků!

Příjemný, čistý vzduch, který se lehce dýchá a nabíjí vás svěží energií! Takový je vždy venku po letní bouřce, ale můžete si jej snadno vytvořit kdykoli i doma.

Parné letní dny je nejlepší trávit se studeným nápojem někde u vody. Naneštěstí má většina z nás spoustu dalších povinností, a tak bez ohledu na počasí musíme chodit i do zaměstnání nebo nás různé okolnosti přinutí zůstat doma. A ne vždy to je příjemné, zejména pokud je tam (jak se někdy říká) „vzduch jako v prádelně“. 

Klimatizace je v takovém případě ideální, vzduch ochladí na vámi zvolenou teplotu, ale ne všude je možné ji instalovat. Navíc špatně nastavená klimatizace může někomu způsobit i zdravotní problémy. Pak je nutné hledat jiná řešení.

Jedním z vhodných řešení je nabít vzduch zápornými ionty tak, jak se to děje v přírodě při bouřce. To dokážou udělat některé ventilátory nebo ochlazovače vzduchu, které mají integrovaný tzv. ionizátor. Pokud je totiž vzduch nabitý zápornými ionty, člověk podstatně lépe snáší i vyšší teploty.

Ve volné přírodě je ve vzduchu za normálních okolností vyvážený poměr kladných a záporných iontů. Více „zdravých“ záporných iontů bývá například v lese, v blízkosti vod a vodopádů nebo typicky právě po bouřce. To, že se v takovém prostředí cítíte mnohem lépe, jistě znáte z vlastních zkušeností.

V běžném moderním domě, bytě nebo v kanceláři je spousta elektrických přístrojů nebo umělých materiálů, které produkují kladné ionty. Ty jsou pro nás škodlivé. Kladné ionty v našem těle způsobují rychlejší oxidaci buněk, a tím urychlují stárnutí. Dlouhodobý pobyt v prostředí s přebytkem kladných iontů vede k zvýšené únavě, bolestem hlavy nebo i k oslabení imunity. Kladné ionty mohou být dokonce i zdrojem počátku rakovinného bujení.

Ionizátor vzduchu tím, jak generuje „zdravé“ záporné ionty, dokáže ty škodlivé kladné eliminovat. Záporný iont má jeden elektron navíc, kladnému naopak jeden chybí. Jelikož mají rozdílný náboj, ve vzduchu se vzájemně přitáhnou jako magnety. Jejich náboj se pak vyruší. Po čase budou ve vzduchu převládat jen „zdravé“ záporné ionty.  Ve vydýchané a přehřáté místnosti účinky ionizátoru pocítíte již během 30 minut po jeho spuštění. Ustoupí bolesti hlavy, únava, lépe se dýchá a ani horko tolik nevadí. Ionizátor vás doslova nabije energií a zlepší vám náladu.

Záporné ionty na sebe vážou prach, ničí viry, bakterie a plísně, což je zejména v současné době aktuální. Možná už jste slyšeli o tom, že některé veřejné prostory nebo dopravní prostředky byly v době nejvyššího šíření nákazy nemocí covid pravidelně dezinfikovány pomocí výkonných ionizátorů. Ionizátor integrovaný do ventilátoru sice nemá takový výkon jako velké profesionální přístroje, ale i tak pomůže. Nelze samozřejmě použít jako zaručená prevence před nákazou nemocí covid, ale ve spojení s ostatními opatřeními může riziko nákazy snížit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.