Tropické noci: Nemůžete spát? Jak na kvalitní spánek za horkých nocí

17. 08. 2023

Tropické noci: Nemůžete spát? Jak na kvalitní spánek za horkých nocí

Teplé letní noci mohou svádět k příjemným večerním procházkám nebo posezením na zahradě. Jenže když máte druhý den ráno vstávat do práce a teploty několik nocí po sobě neklesají pod 20 °C, může se to nepříznivě projevit na kvalitě spánku. Noční nespavost zapříčiněná tropickými teplotami má samozřejmě vliv na únavu v průběhu dne. Jak se dají dopady tropických nocí na kvalitu spánku minimalizovat?


Správné větrání

Větrejte co nejpozději večer nebo až ráno, když jsou venkovní teploty nejnižší. V této době vyvětrejte důkladně, aby se domov co nejvíce ochladil. V průběhu dne zabraňte, aby slunce oknem rozpalovalo interiér. Zatáhněte závěsy, nebo žaluzie.  Nejefektivnější jsou venkovní žaluzie, které teplo zadrží ještě před oknem. Vhodným řešením může být i instalace speciálních okenních fólií, které udrží teplo venku. 


Pořiďte si ochlazovač vzduchu, nebo mobilní klimatizaci

Ideální teplota pro kvalitní spánek je okolo je okolo 16–21 °C.  Při vyšších teplotách se kvalita spánku zhoršuje. Jestliže se vám nepodaří přes den udržet teplotu v ložnici na příjemných hodnotách, můžete v ložnici před spaním vzduch ochladit klimatizací nebo ochlazovačem vzduchu

Ochlazovače vzduchu mají nádrž, kterou naplníte studenou vodou, do nádrže je možné vložit i ledové náplně, které nachladíte v mrazáku. Ledová voda protéká membránou, kterou proudí vzduch. Vzduch zvládají ochladit až o 4–5 °C v závislosti ne výkonu a velikosti místnosti. Jejich výhodou je několikanásobně nižší spotřeba elektřiny v porovnání s klimatizací, zároveň nepotřebují instalovat žádné hadice pro odvod tepla ven. Nevýhodou je jen skutečnost, že se musí voda v nádrži občas vyměnit za čerstvou a chladnou. 

Odpojte v ložnici zbytečnou elektroniku

Nepoužívejte v ložnici zbytečně žádná elektrická zařízení, která by mohla ohřívat vzduch. I když je všeobecně známo, že například televize do ložnice nepatří, mnoho lidí si televizi do ložnice instaluje, aby ji mohli sledovat pohodlně z postele. Nejenže modré světlo, které produkuje obrazovka při jejím sledováním ovlivní tvorbu melaninu a narušuje cirkadiánní rytmus. Navíc televize ohřívá vzduch v místnosti. To vše podstatně ovlivní kvalitu spánku. Nenabíjejte v ložnici zbytečně notebooky, vypněte počítače a vše, co může produkovat teplo. 


Dodržujte pitný režim

V horných dnech je důležité dodržovat důsledně pitný režim. Vyhněte se slazeným nápojům a alkoholu. Ideální je čistá voda, vlažný čaj a ovocné šťávy. V průběhu dne byste měli vypít až 3 litry tekutin, ale před spaním pití omezte, abyste se zbytečně nebudili s potřebou jít na toaletu. Před spaním se vyhněte těžkým jídlům, dejte si jen lehkou večeři pár hodin před spaním. 

Zvolte správné ložní prádlo

Lehké a prodyšné povlečení umožní vaší kůži dýchat a dobře odvádí pot. Minimalistický přístup zvolte i k oblečení. 

Dejte do okem sítě proti hmyzu

Protože je důležité větrat zejména v noci, otevřená okna jsou pozvánkou pro komáry. Existují sice různé přípravky, které mohou komáry odpuzovat, ovšem u citlivějších osob mohou látky, které se z nich uvolňují do vzduchu mít vliv na spánek. Klasická síť je proto nejlepším řešením.


Před spaním si dopřejte sprchu

Teplá sprcha před spaním může zlepšit kvalitu vašeho spánku. Studie ukazují, že teplo z teplé sprchy může stimulovat spánkovou reakci, kdy se tělo přirozeně ochlazuje a připravuje na odpočinek. Sprcha by neměla být příliš horká, abyste neprovokovali nadměrné pocení. Po teplé sprše se většinou budete cítit uvolněněji.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.