Seniorský vozík znamená aktivní život

02. 02. 2022

Seniorský vozík znamená aktivní život

Pro zdravého člověka je samozřejmostí, že může zajit kdykoli na nákup, navštívit přátele, nebo třeba vyrazit do přírody. Zpravidla si neuvědomujeme, co pro člověka znamená, když jej například problémy při chůzi omezí jen na pohyb v nejbližším okolí domova.  Moderní elektrické vozíky mohou svobodu pohybu mnohým osobám se sníženou pohyblivostí vrátit.

Výhodou vozíků je, že se ovládají velice snadno. Stačí jen otočným knoflíkem nastavit, jakou rychlostí se má vozík pohybovat a po stisknutí páky na řidítku se vozík rozjede. Jakmile páku pustíte, vozík poslušně zastaví. Snazší už to být ani nemůže. K dispozici máte i zpětná zrcátka, světla nebo blinkry. To pro případ, že byste s vozíkem museli jet po silnici. Na osobu pohybující se na elektrickém vozíku se sice z pohledu zákona pohlíží jako na chodce, a tak je pro jízdu stanovena povinnost využívat chodníky a cesty pro chodce, ovšem tam kde není možné chodník využít, musí se s vozíkem na silnici. Zde je však oproti chodci rozdíl – vozík se po silnici musí pohybovat po pravém okraji vozovky.  
Na elektrický seniorský vozík, který splňuje podmínky stanovené zákonem, nepotřebujete řidičský průkaz. *)

S vozíkem se můžete klidně vydat na návštěvu přádel i několik kilometrů vzdálených, obstaráte si nákupy, návštěvu lékaře, s rodinou můžete vyrazit i do přírody, nebo na oběd do restaurace.  Vozíkem se zkrátka dostanete všude, kam vede cesta.

Na plně nabitou baterii lze urazit i několik desítek kilometrů, je však třeba počítat s tím, že po rovné asfaltové cestě dojedete mnohem dál, než kopcovitém terénu po hrbolatých cestách v přírodě.   S vozíkem vás pustí i do většiny obchodů, problémem snad mohou být někde jen úzké uličky mezi regály.

*) Podle Zákona č. 56/2001 Sb., § 3 odst., 3 písm. e) se za zvláštní vozidlo považují i:
Vozíky pro invalidy s motorickým pohonem, pokud jejich šířka nebo délka přesahuje jeden metr a čtyřicet centimetrů, jejich konstrukční rychlost převyšuje 15 km.h-1 nebo jejich maximální přípustná hmotnost převyšuje 450 kg.

Co to znamená? Pokud elektrický vozík nepřesahuje ani jeden z výše uvedených parametrů, je považován za vozík pro invalidu. K jeho používání pak nepotřebujete řidičský průkaz.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.