Saunováním za posílení imunity

20. 09. 2022

Saunováním za posílení imunity

Chladné podzimní počasí přináší zvýšené riziko různých nemocí, virům a bakteriím se ve vlhkém prostředí daří lépe, než v suchých horkých dnech nebo v mrazivé zimě. Existuje mnoho způsobů, jak si posílit imunitu. Patří mezi ně zejména vyvážená strava s dostatkem minerálů a vitamínu, pravidelný a dostatečný spánek, vyhýbání se stresovým situacím, pohyb na čerstvém vzduchu, vyhýbání se stresovým situacím a třeba i saunování.

Některé studie prokazují, že pravidelné saunování může snížit rizika různých onemocnění. Uvádí se dokonce, že u lidí, kteří navštěvují saunu 2-3krát týdně se rizika onemocnění mohou snižovat až o 65 %.

Při přehřívání těla v sauně se roztáhnou kapiláry, pocením se z těla vyloučí toxiny a do krve se vyplavuje endorfin neboli tzv. hormon štěstí. V běžném životě se sice stresu nemůžeme zcela vyhnout, pobyt v sauně však zlepšuje náladu a má dobrý vliv na neurovegetativní systém. Může napomáhat ke snížení bolestí kloubů, napomáhá regeneraci svalů, posiluje imunitu, pomáhá předcházet nachlazením a ve výčtu blahodárných účinků bychom mohli pokračovat dál.  

Bohužel ne vždy máme možnost pravidelně navštěvovat nějakou veřejnou saunu. Vybudování pravé finské sauny doma je složité, finančně náročné, a ne každý má pro saunu dostatek prostoru.

Řešením může být infrasauna

Infrasaunu snadno postavíte i v bytě v paneláku. Sauny spotřebují poměrně velké množství energie, a tak s tím, jak je elektřina stále dražší, každá minuta provozu navíc se projeví na konečném vyúčtování. Jelikož se však infrasauna narozdíl od finské sauny nemusí předehřívat, má citelně nižší spotřebu. V infrakabině jsou instalovány panely, které generují dlouhovlnné infračervené záření, jež proniká více než 4 cm hluboko do tkání. Zatím co v klasické sauně je ohříván celý prostor i vzduch na vysokou teplotu, v infrasauně je zářením ohříván povrch těla a teplo se takto vstřebává přímo do tkání. Teplota v infrasauně tedy dosahuje maximálně 60 °C. Infrasaunu proto mohou po poradě s lékařem zpravidla využívat i kardiaci, pro které by návštěva finské sauny mohla mít fatální následky.

Saunování v infrasauně napomáhá k vyloučení těžkých kovů, v tucích rozpustných toxinů a toxinů obsažených v potu kožními póry z těla. A to rychleji a efektivněji než jakákoliv jiná léčba nebo cvičení. Jde například o tyto látky: arsen, benzen, kadmium, nikl, měď, mangan, olovo, sodík, rtuť, anestetika, léky, cholesterol, nikotin, chlorid a kyseliny atd.

Po saunování můžete vážit i o několik kg méně, ale uvědomte si, že podkožní tuk se teplem nerozpouští. Tělo ovšem při vypocení jednoho gramu potu spotřebuje cca 0,6 kilokalorie energie. Zatímco v klasické finské sauně je pot tvořen vodou z 95 až 97 %, v infrasauně je to jen z 80 až z 85 %. Zbytek tvoří tukové buňky a škodliviny. Proto v infrasauně vyloučíte o 10 % více škodlivin než v klasické finské sauně. A příkladně za 30 minut spálíte až 600 kilokalorií.

Současný životní styl klade značné nároky na naši výkonnost. Vyčerpávání přirozené obranyschopnosti často vede k přetížení organismu a stresu. Při používání infrasauny dochází k rozšíření krevních vlásečnic, které může zlepšit krevní oběh, a tím odbourat i stres.

Saunování je jedním z prostředků v boji proti celulitidě. Je ovšem třeba ji kombinovat s následnou aplikací speciálních gelů, s masážemi, s lymfodrenážemi a úpravou jídelníčku.

Potem ztrácí pokožka hydrataci a minerály, což se dá ale správným pitným režimem nahradit. Odplavují se z ní ovšem nečistoty. Teplem se uvolňují póry a pokožka se pak lépe čistí. Při saunování dojde k prokrvení pokožky, která pak lépe vstřebává kosmetické přípravky. Pravidelné používání infrasauny zmírňuje kožní onemocnění, jako je akné, vyrážka, ekzém či lupénka, a může postupně změkčit i jizvy. Na druhou stranu je velkým rizikem častého saunování tvorba rozšířených žilek.

Saunováním můžete odstranit nebo alespoň zmírnit projevy artritidy, ulevit svému tělu od svalových křečí, bolesti šíje a zad a urychlit proces hojení méně vážných zranění.

Saunování způsobí krátké zvýšení tělesné teploty o 0,5 až 1,5 °C. Následkem zvýšení tělesné teploty dochází k usmrcení virů a bakterií nebo alespoň k zastavení jejich množení. Výsledkem pravidelného saunování je posílení imunitního systému.

Autor: PST

 

 

Zpět na předchozí stránku Zobrazit dostupné sauny


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…