Proč má vlašský ořech tvar mozku?

10. 10. 2022

Proč má vlašský ořech tvar mozku?

Vlašské ořechy se hojně konzumovaly již v době kamenné. Jsou velice výživné, protože obsahují kolem 70 % tuku, 18 % proteinů a jen 3 % cukru. Z mastných kyselin se jedná především o omega 3 mastné kyseliny, ale také vitamíny B1, B6, B9, E, minerály jako je měď, hořčík či zinek.

Má se za to, že ořechy příznivě působí na rozvoj dětského mozku a celkově působí dobře na lidskou psychiku. Že by právě proto mělo vyloupnuté jádro tvar lidského mozku?

 

Jak vlašské ořechy správně skladovat?

Správné skladování začíná již u sběru. Ořechy by neměly zbytečně dlouho ležet pod stromem na v mokrém listí. V době, kdy padají nejvíce se, proto vyplatí sbírat je i denně. Pokud to je možné, zbavte je slupky ihned při sběru. Ořechy, ze kterých zatím není možné slupku odstranit dejte do samostatné přepravky a loupejte je postupně, jak bude slupka praskat. Ořechy ve skořápkách zbavené slupky se nejlépe skladují v prodyšné přepravce. Nechte je oschnout a uložte je na suché, chladné a tmavé místo kde je teplota do 18 °C.  Babička je mívala uložené v ložnici.

Ořechy loupejte těsně před tím, než je budete spotřebovávat. Oloupaná jádra totiž začnou rychle oxidovat a tuky v nich uložené v podstatě žluknou. Nejsou vyloženě zdraví škodlivé, ale nechutnají příliš vábně, nehodí se již ani do pečiva nebo náplní. Pokud byste je nechali vyloženě zkazit, pak už mohou být i toxické.

Jestliže vám zbydou například po vánočním pečení vyloupaná jádra, můžete je zkusit zamrazit. Nejlépe v nějakém vakuovém sáčku.

 

Autro: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.