Proč má vlašský ořech tvar mozku?
10. 10. 2022

Vlašské ořechy se hojně konzumovaly již v době kamenné. Jsou velice výživné, protože obsahují kolem 70 % tuku, 18 % proteinů a jen 3 % cukru. Z mastných kyselin se jedná především o omega 3 mastné kyseliny, ale také vitamíny B1, B6, B9, E, minerály jako je měď, hořčík či zinek.
Má se za to, že ořechy příznivě působí na rozvoj dětského mozku a celkově působí dobře na lidskou psychiku. Že by právě proto mělo vyloupnuté jádro tvar lidského mozku?
Jak vlašské ořechy správně skladovat?
Správné skladování začíná již u sběru. Ořechy by neměly zbytečně dlouho ležet pod stromem na v mokrém listí. V době, kdy padají nejvíce se, proto vyplatí sbírat je i denně. Pokud to je možné, zbavte je slupky ihned při sběru. Ořechy, ze kterých zatím není možné slupku odstranit dejte do samostatné přepravky a loupejte je postupně, jak bude slupka praskat. Ořechy ve skořápkách zbavené slupky se nejlépe skladují v prodyšné přepravce. Nechte je oschnout a uložte je na suché, chladné a tmavé místo kde je teplota do 18 °C. Babička je mívala uložené v ložnici.
Ořechy loupejte těsně před tím, než je budete spotřebovávat. Oloupaná jádra totiž začnou rychle oxidovat a tuky v nich uložené v podstatě žluknou. Nejsou vyloženě zdraví škodlivé, ale nechutnají příliš vábně, nehodí se již ani do pečiva nebo náplní. Pokud byste je nechali vyloženě zkazit, pak už mohou být i toxické.
Jestliže vám zbydou například po vánočním pečení vyloupaná jádra, můžete je zkusit zamrazit. Nejlépe v nějakém vakuovém sáčku.
Autro: PST
Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!
Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.
Mohlo by Vás také zajímat

Elektrické čtyřkolky – moderní pomocník na statku i společník pro zábavu
08. 04. 2025Možná už jste si všimli – elektrické čtyřkolky se stávají stále běžnější součástí života nejen na venkově. A není se…

Trávník nepočká – je čas sekat!
03. 04. 2025Udržovaná zahrada je vizitkou každého majitele domu. Tráva roste rychle a pravidelná údržba je klíčem k dokonale…

Konec ručnímu okopávání záhonů!
28. 03. 2025Jarní sezóna je za dveřmi a s ní přichází i čas na přípravu půdy pro výsadbu. Ruční rytí je fyzicky náročné a zdlouhavé…

Velikonoce se blíží! Je čas na osivo i pomlázku
24. 03. 2025Jaro už vystrkuje zelené prstíky a s ním přichází i Velikonoce! Pokud si chcete vyzdobit domov čerstvým obilím v…

