Kde můžete jezdit s elektrickým vozíkem?

25. 06. 2021

Kde můžete jezdit s elektrickým vozíkem?

Elektrický vozík může být pro mnoho lidí s omezenou pohyblivostí skvělým dopravním prostředkem, který jim do jisté míry vrátí svobodu pohybu a poskytne jim větší samostatnost. Tito lidé nemusí být odkázáni na cizí pomoc s nákupem, mohou mnohem snadněji navštívit své přátele a dokonce se sami vydat i na kratší výlet.

Díky vozíku mohou i lidé, jimž dělá chůze problémy, žít aktivním životem. Cestou do obchodu nebo na poštu mohou prohodit pár slov se svými známými nebo můžou vyrazit na vycházku se svými vnoučaty.

Často se stává, že někteří lidé s horší pohyblivostí či někteří senioři mají obavu, zda budou vozík schopni dostatečně a bezpečně ovládat. Ovládání je přitom záměrně konstruováno tak, aby bylo intuitivní, bezproblémové, zkrátka co nejjednodušší.  Například vozík HECHT WISE má ovládání řešeno tak, že otočným knoflíkem na panelu mezi řídítky nastavíte maximální rychlost. Prostě jen stisknete páku na řídítku a vozík se poslušně rozjede. Jakmile páčku pustíte, vozík začne brzdit a zastaví.

Přestože je elektrický vozík často označován jako „skútr pro seniory“, jsou-li dodrženy určité podmínky, zákon na osobu přepravující se na takovém vozíku pohlíží jako na chodce.

Především se musí vozík svými parametry vejít do Zákona č. 56/2001 Sb., kde je v § 3 odst. 3 písm. e) uvedeno, že za zvláštní vozidlo se mimo jiné považují i:
Vozíky pro invalidy s motorickým pohonem, pokud jejich šířka nebo délka přesahuje jeden metr a čtyřicet centimetrů, jejich konstrukční rychlost převyšuje 15 km.h-1 nebo jejich maximální přípustná hmotnost převyšuje 450 kg.

Proto člověk přepravující se na vozíku, který nepřekračuje ani jednu z uvedených  hodnot, nepotřebuje řidičský průkaz (z pohledu zákona se totiž nejedná o zvláštní vozidlo). Zároveň se ovšem musí jako chodec chovat. Zejména to znamená, že je povinen užívat chodníku nebo stezky pro chodce a jen v případě, že chodník nelze odůvodněné užít, smí do vozovky. Při využití vozovky se však na rozdíl od chodce musí pohybovat po pravé krajnici nebo po pravém okraji. Na chodníku nebo stezce pro chodce nesmí ohrozit ostatní chodce, rychlost jízdy proto nesmí překročit 6 km/h. Stejně jako chodec musí využívat přechody pro chodce apod.

Pokud se člověk na vozíku pohybuje na vozovce mimo obec za snížené viditelnosti, musí být obdobně jako běžný chodec vybaven reflexními prvky. Pro větší bezpečnost je samozřejmě lepší, když je vozík vybaven předním bílým a zadním červeným světlem podobně jako jízdní kolo. A je-li navíc vozík vybaven i blinkry, bezpečnost to může jen zvýšit.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…