Jaký je rozdíl mezi klimatizací a ochlazovačem vzduchu?

08. 06. 2022

Jaký je rozdíl mezi klimatizací a ochlazovačem vzduchu?

Asi se všichni shodneme, že v letních vedrech je nejlepší trávit čas někde u vody s vychlazeným nápojem. Bohužel pro většinu z nás není možné takto trávit celé léto, a když rtuť teploměru šplhá vysoko vzhůru, teplota vzduchu doma nebo na pracovišti se stává nesnesitelnou. V horkých letních nocích nemůžeme spát, přes den nedostatek se spánku násobí nesnesitelným vedrem a únava se zvyšuje. Řešením může být klimatizace nebo ochlazovač vzduchu.

Co však zvolit? Klimatizaci nebo ochlazovač? Jaký je mezi nimi rozdíl? Tím prvním co ve srovnání nelze přehlédnout je cena. Ochlazovače vzduchu jsou výrazně levnější, ale není to tím, že by byly nějak ošizené, rozdíl ceny je dán naprosto odlišnou technologií chlazení.

 

Klimatizace

Klimatizace funguje na stejném principu jako běžná lednička nebo mrazák. Základem je kompresor a dva okruhy s výměníky. Kompresor stlačuje médium až do kapalného stavu a to proudí do ochlazovacího výměníku (kondenzátor). Při stlačování média dochází jeho zahřívání a toto přebytečné teplo je ve výměníku předáno do okolního vzduchu, čímž se stlačené médium ochladí na okolní teplotu. Poté médium putuje do druhého okruhu (výparníku), ve kterém dochází k výraznému snížení tlaku až na plynný stav a médium se tak prudce ochladí. Ventilátor poté vzduch prohání okolo výparníku a tím jej ochlazuje.  

Z uvedeného je patrné, že kondenzátor se zahřívá a výparník se ochlazuje. Proto je nutné zajistit, aby teplo z kondenzátoru bylo odváděno mimo místnost.  U pevně instalovaných klimatizací je to řešeno tak, že kondenzátor s kompresorem tvoří samostatnou jednotku, která je umístěna vně budovy a výparník s ventilátorem je v místnosti. U mobilních klimatizací je celá soustava v kompaktní jednotce a teplo je zpravidla odváděno ven pomocí široké hadice.

Postup lze i obrátit a v zimě klimatizací můžete i topit. Na stejném principu fungují například tepelná čerpadla.

Zásadní výhodou klimatizace je, že může vzduch v místnosti ochladit na nastavenou teplotu i o mnoho stupňů. I když venku panují skutečné tropy, výkonná klimatizace v místosti udrží například příjemných 22 °C. V porovnání s ochlazovačem vzduchu má však podstatně vyšší spotřebu a díky kompresoru bývá i hlučnější. V neposlední řadě je také nutné zmínit i hadici, která odvádí teplo z místnosti. Ta se zpravidla instaluje pomocí těsnící sady do pootevřeného okna.

 

Ochlazovač vzduchu

Ochlazovač vzduchu chladí vzduch pomocí studené vody. Ochlazovač tedy obsahuje nádobu, kterou naplníte studenou vodou. Některé ochlazovače navíc umožní do vody vložit i chladící náplně, které jste před tím zamrazili v mrazáku. Malé čerpadlo ledovou vodu čerpá do chladící membrány, přes kterou ventilátor žene vzduch. Voda vzduch ochladí, zároveň dochází k jejímu částečnému odpaření a tak vzduch i zvlhčí. Zbytek vody proteče membránou zpět do nádoby.

Zásadní výhodou ochlazovače je nízká spotřeba elektřiny v porovnání s klimatizacemi. Zatímco má průměrný ochlazovač  příkon 70 – 160 W, příkon mobilní klimatizace může být podle typu i více než desetinásobný.  Při vrůstajících cenách elektřiny proto může být při rozhodování, zda vybrat ochlazovač nebo klimatizaci, spotřeba jedním ze zásadních kritérií. Je však nutné brát na zřetel, že ochlazovač nemůže při chlazení dosáhnout takových výkonů jako klimatizace a za ideálních podmínek vzduch ochladí o 2 – 4 °C. Jak účinně bude ochlazovač chladit vzduch samozřejmě záleží na typu budovy, ve které je použiíván. V dobře tepelně izolované budově bude jistě účinnější, než v neizolované stavbě, kde slunce rozpaluje zdi a ty pak ohřívají vnitřní prostory. To ostatně platí i pro klimatizace. Účinnost ochlazovače lze zvýšit tak, že vodu v zásobníku budete  měnit pokaždé když se ohřeje, tedy i několikrát za den.

Ochlazovač je zpravidla poměrně tichý, většině lidí nevadí ani v ložnici. Na rozdíl od klimatizace, která vzduch vysušuje, ochlazovač jej zvlhčuje.  Suchý vzduch přitom může škodit, hodně lidí si v klimatizovaném prostředí stěžuje na pálení očí, které vzduch z klimatizace vysušuje. To se při používání ochlazovače stát nemůže, na druhé straně je nevhodné používat ochlazovač ve vlhkém prostředí.

Další výhodou ochlazovače je možnost zvlhčování vzduchu i v zimě. Stačí nádrž naplnit odstátou (ne studenou) vodou, aby vzduch nechladil, a pak funguje jako zvlhčovač vzduchu.

Pokud už se rozhodnete pro ochlazovač vzduchu, za úvahu stojí, zda nevybrat model se zabudovaným ionizátorem vzduchu. Tím, že ionizátor do vzduchu uvolňuje záporné, zdraví prospěšné ionty, budete se cítit lépe, i když teplota v místnosti nebude zcela komfortní.  Bude se vám lépe dýchat, budete se lépe soustředit, nebudete tolik unavení. Záporné ionty na sebe vážou škodlivé částice, neutralizují pachy, zabíjí mikroby, dezinfikují vzduch. Nakonec jejich účinek známe všichni – víte, proč se po bouřce tzv. vyčistí vzduch?  Výboje z blesků totiž nabijí ovzduší zápornými ionty.

Klimatizace i ochlazovače vzduchu mají své přednosti i omezení. Záleží jen na vaší volbě.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.