Jak zabezpečit bazén před dětmi

01. 06. 2022

Jak zabezpečit bazén před dětmi

Zahradní bazén má být především zdrojem odpočinku, zábavy a osvěžení. Mnohdy však zapomínáme na to, že mohou být i velkým rizikem a to se týká zejména dětí. Statistiky záchranářů bohužel hovoří zcela jasně.

Voda děti prostě láká. Jenže právě dětská zvědavost a nezkušenost je k bazénu přitahuje jako magnet a stačí jen krůček…

Pokud máte v zahradě bazén, nikdy nespoléhejte na to, že děti ohlídáte. Opravdu stačí jen chvilka nepozornosti, kdy zazvoní třeba telefon, nebo si odskočíte zalít kávu horkou vodou…

Největším rizikem je bazén zapuštěný v zemi. Nadzemní bazény, které mají okraj dostatečně vysoko, aby přes něj děti nepřepadly, jsou relativně bezpečné. Teoreticky stačí z jejich dosahu odstranit vše, po čem by mohlo dítě vylézt nahoru. Bazénové schůdky proto uklízejte vždy, když bazén nepoužíváte, i kdyby to mělo být jen na pár minut. Na trhu jsou dostupné také bezpečnostní schody, jejichž část vně bazénu lze zvednout a zajistit, aby po nich dítě nemohlo vylézt.  V dosahu nadzemního bazénu nenechávejte ani zahradní nábytek, například židli, kterou by zvládlo dítě přisunout k bazénu. Zkrátka z okolí odstraňte vše, po čem by mohlo dítě vyšplhat přes okraj bazénu.

Ovšem ani pak nepolevujte v ostražitosti, děti jsou velice vynalézavé.  Nejlepším zabezpečením je umístění bazénu v oddělené části zahrady, do které děti nemají bez vašeho dozoru vůbec přístup.

V případě zapuštěných bazénů je riziko zcela logicky mnohem vyšší. V době, kdy se bazén nevyužívá musí  být bazén vždy zajištěn.  Některé typy posuvného zastřešení ale mohou vyvolat falešný pocit bezpečí. Jako výplň se totiž často používají polykarbonátové desky, které se mohou z rámu uvolnit i poměrně malým tlakem. Pro dítě, které by na zastřešení vylezlo nebo upadlo, tedy mohou znamenat past.

Ještě nebezpečnější pastí jsou solární plachty plovoucí po hladině. Znamenají nebezpečí i pro zkušeného plavce. Plovoucí plachta člověka na hladině neudrží, voda plachtu nad člověkem uzavře a ten se do ní zamotá. U zapuštěných bazénů plovoucí plachty ohrožují malé i velké, i vaše domácí mazlíčky. Řešením mohou být plovoucí žaluzie, které bezpečně unesou i dospělého člověka, případně bytelné posuvné zastřešení, které lze uzamknout, nebo uzamykatelné oplocení.

Na trhu jsou dostupné i bazénové alarmy, které jsou schopné zaznamenat narušení vodní hladiny způsobené pádem do vody a spustí zvukovou výstrahu. Ty by ale měly být pouze doplňkovým systémem. Stále se jedná o zařízení, které může z mnoha důvodů selhat a spolehlivost není za všech okolností stoprocentní.  Nejjistější je vždy pevná mechanická zábrana, která zcela zabrání přístupu dětí.

Podceňovat nesmíte ani malé dětské bazénky. Ani v nich nenechávejte děti bez dozoru, byť by se tak mělo stát jen na malou chvilku.

Při hlídání dětí navíc platí jeden paradox: Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídáno.  I to potvrzují statistiky a zkušenosti záchranářů. Pokud okolo bazénu sedí více lidí, mají tendenci sklouzávat k pocitu, že dítě hlídá ten druhý a v důsledku toho nakonec nedává pozor nikdo. Dítě musí vždy hlídat pouze jedna osoba.

Rozhodně nespoléhejte ani na různé kruhy nebo nafukovací křidélka na ruce.  Kruhem může dítě snadno propadnout, nafukovací pomůcky se mohou protrhnout.  Na dítě, které neumí plavat, musí vždy někdo neustále dohlížet, a to i v případě, že by na sobě mělo předpisovou plovací vestu.

Pokud by se i přes veškerá opatření stalo, že by se dítě topilo, je nutné jej co nejrychleji vytáhnout z vody a zajistit základní životní funkce. Prevencí každého z nás by mělo být absolvování kurzu první pomoci.  

Jestliže nemáte alespoň základní znalosti kurzu první pomoci, rozhodně zachovejte klid a okamžitě vytočte linku 112, kde budete spojeni s vyškoleným operátorem. Stručně a srozumitelně mu popište situaci a dobře poslouchejte jeho pokyny. Odpovídejte na jeho otázky a dělejte vše, co vám bude říkat. Je nutné si uvědomit, že v takovéto situaci čas ubíhá každému pomaleji a každá minuta se zdá dlouhá jako hodina, ale ve chvíli kdy komunikujete s operátorem je již pomoc na cestě.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…