Jak snížit doma množství pylu?

12. 05. 2022

Jak snížit doma množství pylu?

Zejména na jaře se z rozkvetlých stromů do ovzduší šíří velké množství pylu a vítr jej roznáší po okolí na kilometry daleko. Nejvíce patrný je asi na sklech automobilů, ale ani doma jej nestačíme utírat.  Nejvíce nepříjemný je ale pro alergiky a astmatiky. Jak se doma co nejlépe s pylem vypořádat?

Nikoho asi nepřekvapí, že poměrně velké množství pylu doma ze vzduchu odstraní čistička vzduchu. Můžete také do oken nainstalovat protipylové sítě. Ty zároveň fungují i jako ochrana proti otravnému hmyzu. Větrat byste měli brzy ráno, večer nebo přes noc. To je doba, kdy se ve vzduchu vyskytuje pylu nejméně.

Nesmíte ale zapomínat, že pyl domů nanosíte také na oblečení, proto je dobré se převleknout pokaždé, když se z venku vrátíte domů. V době největšího výskytu pylu nesušte venku ani vyprané prádlo.

Spoustu pylu se nám také dostane do vlasů.  Zejména pokud jste alergik, měli byste si každý večer před spaním vlasy důkladně umýt. Z vlasů by se totiž pyl dostal na polštář, kde by vás mohl dráždit.

Prach a pyl doma z nábytku odstraňujte jen vlhkou utěrkou, aby se nevířil a nešířil dál. Důsledně dodržujte pravidlo úklidu shora dolů. Nejprve tedy třete nejvýše položené police, vršky skříní a postupujte dolů. Podlaha tedy přijde na řadu vždy jako poslední. Jestliže používáte vysavač, musí být opatřen kvalitním prachovým filtrem, který zachytí i drobná pylová zrnka.  V opačném případě byste jen pyl vířili po místnosti.

V obdobích, kdy je ve vzduchu pylu nejvíce je také dobrým nápadem z domova odstranit co nejvíce bytového textilu. Různé přehozy, závěsy, polštářky, záclony nebo koberečky v sobě pyl zachytávají a při sebemenším pohybu jej uvolňují zpět d vzduchu.

Venku pyl sice nezastavíte, ale i zde existují možnosti, jak s ním bojovat alespoň částečně. Jak už jsem uvedl, velice patrný je zejména na automobilech, nepříjemný je ale i na terasách, nebo zahradím nábytku. Zde se jej nejúčinněji zbavíte vysokotlakým čističem, který jej rychle spláchne silným proudem vody.

Pyl bohužel dokáže pokrýt žlutým povlakem i hladinu vody v bazénech. Zde je nutná kvalitní filtrace v kombinaci se skimerem, který sbírá nečistoty z vodní hladiny. Pokud by pyl zůstal ve vodě delší dobu, stal by se živnou půdou pro bujení řas.

 

Autor: PST

 

SOUVISEJÍCÍ KATEGORIE


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.