Co je vlastně zelenina a co ovoce? Kdo to ví?

29. 04. 2021

Co je vlastně zelenina a co ovoce? Kdo to ví?

Také vás občas napadne, zda považovat například rajče za zeleninu, nebo ovoce? A co třeba meloun nebo dýně? Oboje roste hodně podobně, přitom mnoho lidí označí meloun za ovoce a dýni za zeleninu.

O tom, co považovat za zeleninu a co za ovoce, se vedou spory po desetiletí. Pokud se na vše podíváme kulinářským pohledem, budeme asi ovoce a zeleninu rozlišovat podle chuti. Podle kulinářského vzorce má ovoce být sladké a šťavnaté. Co tuto podmínku nesplňuje, bude automaticky považováno za zeleninu.

Mnozí zahradníci naopak budou tvrdit, že ovoce roste na stromě nebo keři, zeleninu pěstujeme na záhonech. Meloun pak klidně označí za zeleninu, což by možná mnozí z nás byli ochotni akceptovat, ale co například taková jahoda? Označit v restauraci v jídelním lístku jahody se šlehačkou za zeleninový pohár by zcela jistě vypadalo přinejmenším podivně a všichni se shodneme, že jahoda je ovoce.

Nejjasněji mají ve všem botanici. Podle jejich vzorce je ovoce vše, co vyrostlo jako plod se semeny z opyleného květu. To splňuje asi vše, co všeobecně za ovoce považujeme, tedy i již zmíněná jahoda, ale také malina, borůvka, jablko a dokonce i meloun. Jenže podle tohoto klíče je ovocem i okurka, dýně, paprika a spousta dalších plodů, které všeobecně považujeme za zeleninu.  Z pohledu botanika bychom pak mohli šopský salát označit za ovocný (tedy za předpokladu, že si z receptu odmyslíme cibuli, která je naštěstí všeobecně považována za zeleninu).

Jaký je tedy závěr? Asi se shodneme, že se neshodneme. A je to vlastně jedno. Jestli pěstujete na zahradě rajčata jako zeleninu a váš soused je pěstuje coby ovoce, je vlastně nepodstatné.  Pokud vám zahrada přináší radost a po celou sezónu čerstvé plody plné vitamínů, je vše v pořádku.

Nakonec naprosto jasno v tom mají naše děti. Ty vědí zcela přesně, jaké ovoce jim na zahradě chutná čerstvě utržené a jaká zelenina patří do salátu nebo polévky.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.