Co je ionizátor vzduchu?

24. 07. 2019

Co je ionizátor vzduchu?

Ve vzduchu se běžně vyskytují kladné a záporné ionty. Neznalý člověk by mohl nabýt dojmu, že kladné ionty jsou označovány jako kladné, protože jsou prospěšné. Bohužel tomu tak není. Kladný iont je částice, které chybí jeden elektron. Kladné ionty v našem těle odebírají buňkám elektrony, čímž způsobují jejich oxidaci a následkem je jejich stárnutí. Naopak záporné ionty našemu zdraví prospívají.

Kladné ionty pomalu zabíjí

Kladné ionty tedy našemu zdraví škodí. Jsou vysoce reaktivní a poškozují buňky. To vede k zvýšené únavě, předčasnému stárnutí a může být i příčinou počátku rakovinného bujení.  

Pokud máte doma nebo na pracovišti vysoký poměr kladných iontů, můžete pociťovat zvýšenou únavu, podrážděnost, bolesti hlavy, nevolnost. Kladné ionty jsou také příčinou špatného soustředění, vysokého krevního tlaku a tak bychom s výčtem mohli pokračovat.

Zatímco v přírodě bývá jejich poměr zpravidla vyvážený, v domácnostech a kanceláři tomu tak již zpravidla není. Především moderní elektrická zařízení, jako jsou televize, počítač, mobilní telefon, ale i některé starší klimatizace, zářivky, tiskárny a kopírky mohou být zdrojem kladných iontů. Dalším zdrojem jsou moderní materiály, jako jsou plasty. Vše pak ještě zhoršují některé budovy, které například kvůli své konstrukci ze železobetonu pohlcují hodné a prospěšné záporné ionty, čímž zvyšují poměr těch zlých, nezdravých kladných iontů. V 70. letech minulého století byl tento problém popsán jako „Syndrom nezdravých budov“ (SBS - Sick Building syndrom).

Co se s tím dá dělat?

Můžete se přestěhovat do roubené stavby zbavit se elektroniky a moderních materiálů. K tomu se asi odhodlá málokdo. Dalším řešením je poměr kladných a záporných iontů změnit k našemu prospěchu. Záporné ionty snadno do vzduchu doplníte ze zařízení, kterému se říká ionizátor. Ten je dnes součástí některých ventilátorů, ochlazovačů vzduchu, ale i některých klimatizací.

Jak to funguje?

Záporný iont má jeden elektron navíc, kladnému naopak jeden chybí. Jelikož mají rozdílný náboj, ve vzduchu se vzájemně přitáhnou jako magnety. Jejich náboj se pak vyruší.

A opravdu to funguje?

Přesvědčit se můžete například v přírodě. Vysoká koncentrace záporných iontů bývá v okolí vody, u vodopádů, na mořském pobřeží, ale i v jeskyních, v lese, na vrcholcích hor. K zvýšení koncentrace záporných iontů dochází také po bouřce. Před bouřkou bývá ve vzduchu naopak více iontů kladných – škodlivých. Proto se nám zdá, že bouřka vyčistí vzduch a lépe se nám po ní dýchá.

A obdobný účinek má ionizátor. Ve vydýchané a přehřáté místnosti jeho účinky pocítíte již během 30 minut po jeho spuštění. Ustoupí bolesti hlavy, únava, lépe se dýchá a ani horko tolik nevadí. Ionizátor vás doslova nabije energií.

 

Autor: PST

Zpět na předchozí stránku


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…