Zkontrolujte prodlužovací kabely

04. 01. 2023

Zkontrolujte prodlužovací kabely

Bez prodlužovacího kabelu se asi neobejde žádná domácnost a mnohdy je používáme i na zahradě, například k napájení elektrické zahradní techniky. Jejich životnost však není neomezená, a proto je nutné je čas od času dobře zkontrolovat.

Největším opotřebením trpí zejména prodlužovací kabely, které jsou využívány na zahradě nebo v dílně. Zatím co doma je kabel zpravidla využíván pro napájení pevně stojícího zařízení, v zahradě napájí často například elektrickou sekačku, vyžínač, pilu nebo jinou techniku, za kterou je neustále smýkán a ohýbán. Prodlužovací kabely je proto nutné pravidelně kontrolovat, zda nejsou nějakým způsobem poškozené.

Nejčastěji naleznete poškození na izolaci samotného kabelu. Takový kabel přestaňte okamžitě používat i v případě, že vnitřní vodiče stále mají vlastní izolaci v pořádku. Kabel rovněž vyřaďte, jakmile izolace jeví známky zpuchření nebo popraskání.

 Největší námaze je vystaven kabel v místě, kde je připojen do zástrčky nebo zásuvky. V těchto místech totiž dochází k jeho pravidelnému ohýbání. Nezřídka se tak může stát, že se vodiče v kabelech z těchto místech zlomí, aniž by kabel navenek vykazoval jakékoli poškození. Zlomený vodič pak poznáte jen tak, že prodlužovačka při hýbání kabelem střídavě vede nebo nevede elektřinu, kabel se také bude v poškozeném místě zahřívat. Časem by došlo k propálení izolace a v lepším případě díky zkratu pouze vypadne jistič. V tom horším případě může způsobit požár, nebo úraz elektrickým proudem.

Dobře také zkontrolujte, zda na kabelu dobře drží jak zástrčka na jednom konci, tak zásuvka na konci druhém. Na moderních prodlužovačkách bývají zásuvka i zástrčka často pevně za tepla lisované, proto v nich kabel drží poměrně dobře. Jsou-li však zástrčka nebo zásuvka na kabelu šroubované, občas může dojít povytažení kabelu. Nejednou jsem se setkal s prodlužovačkami, kde v zástrčce visel kabel jen na samotných vodičích. Používání takové prodlužovačky je pravdu hazard.

Důležité je rovněž, aby byly zcela v pořádku i obě koncovky kabelu. Zástrčka ani zásuvka nesmí být popraskané, kolik z vás je má poslepované a omotané lepící páskou?

Prodlužovací kabely nenechávejte zbytečně vystavené přírodním vlivům, při smotávání je zbytečně neutahujte a dělejte raději větší smyčky, aby se kabel příliš neohýbal, nezavěšujte jej smotaný přes ostré hrany nebo hřebík. Nejlepší valbou je proto prodlužovačka na bubnu. Nenechávejte jej nikdy zauzlovaný.

Kabel rozhodně nikdy nepřetěžujte. Maximální proud, který je prodlužovačka schopna přenášet bývá vyznačen na vidlici a zásuvce a je ovlivněn zejména průřezem vodičů v kabelu. Nejlevnější prodlužovačky pro domácí použití mohou mít průřez vodiče jen 0,7 mm2. Takové zvládnou maximální proud 6 A, což je maximální zatížení 1380 W. Do takové prodlužovačky rozhodně nikdy nepřipojujte například elektrický přímotop, který může mít příkon i více než 2000 W.

Poměrně běžně se můžete setkat i s kabely o průřezu 1 mm2, které zvládnou zatížení 10 A, což je 2300 W.

Pro venkovní použití jsou nejvhodnější kabely s průřezem 1,5 mm2, které můžete zatížit až 16 A a není tak problém napájet jimi například i zahradní techniku do příkonu až 3680 W.

Pokud se chystáte pořídit kabel pro použití venku, je rovněž vhodné, pokud bude mít nějakou výraznou, například oranžovou, nebo červenou barvu. V trávě bude dobře viditelný a do jisté míry tak můžete předejít jeho nechtěnému poškození.

Pokud vybíráte kabel na bubnu, dobře promyslete, k jakému účelu jej pořizujete. Mít na bubnu 4 zásuvky pro připojení elektrických zařízení může být fajn, ale uvědomte si, že k takovému kabelu nepřipojíte například sekačku. Museli byste totiž celý buben vozit na sekačce. Chcete-li tedy používat prodlužovačku pro napájení zahradní techniky, volte raději kabel na bubnu, ze kterého se odvíjí konec se zásuvkou.

A jedna rada na závěr – pokud vlastníte kabel navinutý na bubnu, při použití jej vždy celý rozmotejte. Smotaný kabel na cívce díky indukci zbytečně odebírá proud a zároveň může dojít k jeho přehřátí. Kabel rozvinutá volně na trávníku se může lépe chladit.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…