Zametací stroje: Efektivní úklid nejen chodníků

26. 09. 2023

Zametací stroje: Efektivní úklid nejen chodníků

I když je úklid chodníků, parkovacích ploch a dalších venkovních povrchů vhodné provádět celoročně, na podzim a v zimě se to stává nutností. Sychravé počasí a vlhké spadané listí činí chodníky a cesty kluzkými a ty se tak stávají pro chodce nebo cyklisty nebezpečnými. 

Na zahradě sice listí snadno sklidíme pomocí vysavače na listí, ten však nemusí být na těžké a slepené mokré listí dostatečně účinný. V trávníku to nemusí být velký problém, jednoduše stačí počkat, až listí trochu proschne. Ovšem čekat, až proschne listí na chodníku a riskovat tak úraz není vhodným řešením. V takovém případě nezbývá, než se chopit koštěte a listí pracně vymést. Jedná-li se o krátký chodníček od vchodu k brance, ručně jej zametete během chvilky. Ovšem uklidit parkovací plochu, příjezdové cesty nebo delší chodníky okolo budovy vyžaduje větší úsilí. A tady přicházejí ke slovu mechanické kartáče.

Malé akumulátorové rotační kartáče jsou naprosto ideální pro práci okolo rodinného domu. Snadno vymetou listí, prach a štěrk z chodníků, parkovacích míst, teras a dalších zpevněných ploch. 

Pro rozlehlejší plochy jsou však vhodnější velké motorové zametací stroje. Kartáč je možné naklonit do stran tak, aby materiál odmetán ke straně, nebo je lze osadit kontejnerem, do kterého je listí a další nepořádek sesbírán. 

Motorové kartáče jsou zpravidla vybavené vlastním pojezdem, pohybují se tedy vlastní silou a obsluha je nemusí tlačit. Snadno si také poradí s čerstvě napadaným sněhem. Narozdíl od klasické sněhové frézy chodník vymetou do sucha. Bohužel si však neporadí s ušlapaným a zhutnělým sněhem. Proto je možné některé zametací stroje osadit radlicí, nebo dokonce kartáč zaměnit za plnohodnotnou dvoustupňovou sněhovou frézu. Ta si snadno poradí i s velkou vrstvou těžkého sněhu. 

Zametací stroje mohou ušetřit spoustu času. Během okamžiku odvedou práci, kterou by běžnými prostředky dělalo i několik lidí několikrát déle. Výsledkem je efektivní úklid chodníků a cest a v případě mokrého listí a sněhu i rychlé odstranění rizika úrazů. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…