Zahrádkářská sezóna 2024 klepe na dveře: Je čas udělat revizi nářadí a techniky

01. 02. 2024

Zahrádkářská sezóna 2024 klepe na dveře: Je čas udělat revizi nářadí a techniky

I když chladné únorové počasí nedává znát, že by se brzy mohlo ozvat jaro, máme vlastně jen pár týdnů k tomu, abychom se na nadcházející sezónu pečlivě nachystali.

Jestli jste na podzim nic nezanedbali, určitě to v těchto dnech oceníte. Ovšem i tak je důležité včas provést kontrolu nářadí a techniky, aby vás s prvními teplejšími slunečními paprsky nic nezaskočilo. 

První jarní dny totiž již tradičně bývají obdobím, kdy se servisy plní sezónní zahradní technikou, u které se po dlouhé zimní odstávce objevila nějaká závada. Důvodem může být staré palivo, které zaneslo palivovou soustavu, nebo údržba a opravy, které někteří majitelé techniky nechávají na poslední chvíli. Často jsou to i poškozené akumulátory, které při nesprávném uskladnění zničil mráz nebo již nejdou nabít, protože zůstaly delší dobu zcela vybité.

Zkrátka vás může stroj po zimní odstávce překvapit různými nepříjemnostmi. Potřebujete připravit záhony a kultivátor ne a ne nastartovat. Tráva na zahradě přerůstá a sekačka stávkuje. Nicméně, když vás stroj takto překvapí v poslední chvíli, dalším nepříjemným zjištěním může být, když ve servisu vám oznámí, že již na začátku sezóny přijali tolik oprav, že vaše zařízení přijde na řadu až za několik dní.

Jenže zahrada nepočká. Tráva vesele poroste, živé ploty vyrazí novými šlahouny vzhůru a záhony je třeba připravit, osít a osázet také včas. 

Jak se nenechat zaskočit?

Prvním krokem je včasná a důkladná kontrola stroje. Podívejte se, zda není třeba doplnit v motoru olej, pokud jste jej neměnili již na podzim, nyní je nejvyšší čas. Podobně prohlédněte a případně vyměňte vzduchové filtry. Zkontrolujte u sekačky, zda je nůž správně ostrý, případně jestli již není natolik opotřebený, že vyžaduje výměnu. Zkontrolujte lanka a bovdeny, pohyblivé části promažte a zkontrolujte, jestli vše pohybuje hladce a nikde nic nedrhne. Zkuste nastartovat motor, poslechněte, zda nikde nic neklepe a motor běží plynule.

Jde to i snadněji!

Pokud chcete mít techniku opravdu pečlivě zkontrolovanou a připravenou na sezónu, můžete si vše nechat zkontrolovat v rámci předsezónních prohlídek HECHT od 1. 2. 2024 do 29. 2. 2024 zcela zdarma. V případě, že bude nutné cokoli opravit, bude vám dokonce poskytnuta sleva 30 % na provedenou práci. 

Více informací o předsezónních prohlídkách zde

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.