Takhle ne! Aneb než se vypravíte do servisu...

06. 10. 2017

Takhle ne! Aneb než se vypravíte do servisu...

To takhle přijde do prodejny pán a hned ode dveří rozčileně křičí na prodavače: „Včera jsem si u vás koupil motorovou pilu a ona nefunguje!“ Prodavač se na pilu podívá a zeptá se pána: „Odblokoval jste brzdu řetězu, tak jak je popsáno v návodu?“ Pán s omluvou odchází…

Podobné příběhy by asi mohl vyprávět každý prodejce zahradní techniky. Přitom hodně lidí si může cestu do prodejny nebo servisu ušetřit stejně jako pán v kratičkém příběhu uvedeném výše. Proto jsme pro vás připravili sérii článků, ve kterých vás chceme seznámit se štrapácemi, které si často naprosto zbytečně připravili někteří majitelé nejen zahradní techniky. A pokud by se někdo v některém z příběhů poznal, vězte, že může jít o shodu čistě náhodnou. Navíc smyslem není někoho zesměšnit, naopak chceme (někdy i humornou formou) upozornit, na některé problémy, které si mnozí z nás zbytečně sami způsobují.

Uživatelské návody neslouží pouze k vyplnění místa v krabici

Ačkoli má každý prodejce povinnost přidávat k produktům návody v jazyce země, ve které výrobek prodává, přiznejme si, jak důsledně návody čteme? Část uživatelů návod při vybalení odhodí a podívá se do něj až ve chvíli, kdy narazí na problém. Pro některé „profesionály“ by nahlédnutí do návodu bylo takovou potupou, že se snaží cokoli řešit na vlastní pěst. A tak se stane, že po koupi nové motorové pily zapomeneme odbrzdit řetěz. Možná by se mnozí divili, kolik zákazníků se s tímto problémem vrací do prodejny pilu reklamovat. Řeklo by se hloupost, ovšem člověku, který s touto „hloupostí“ váží několikakilometrovou cestu do prodejny, to už asi jako hloupost nepřijde. A přitom stačí dobře přečíst návod…

Když už jsme začali u řetězových pil…

Poměrně stejně často navštěvují servis s pilou i lidé, kteří nasadili obráceně řetěz. Inu řetěz, na kterém jsou zuby otočené tupou stranou dopředu, neřeže. Ani nemůže. Nezkušený laik pak má dvě možnosti. Buď postupovat podle návodu, nebo cestovat do servisu.

To se takhle dostaví do servisu další pán reklamovat pilu se zadřeným motorem. Pila je vadná, protože on do pily nalil olej, tudíž na jeho straně chyba není. Co na tom, že v návodu je popsáno, že olej v nádrži slouží pro mazání lišty a řetězu a v jiné části návodu je popsán přesný poměr benzínu a oleje k získání palivové směsi pro dvoutaktní motory.

Co v návodech nenajdete (aneb tady končí všechna sranda)

Ne vše je však možné v návodu popsat. Proto návody zpravidla obsahují jen základy ovládání a bezpečného používání. Pro řezání klády na špalky ke štípání zpravidla se základními postupy v návodech vystačíme. Popisovat bezpečné kácení vzrostlého stromu a zároveň zohlednit všechny možné situace v návodech možné není. Takové práce se již vyučují v odborných učebních oborech a je k nim potřeba i praxe. I drobná chyba totiž může mít fatální následky. Vtipná videa sdílená na sociálních sítích končící „pouhou“ hmotnou škodou sice pobaví, ale můžeme si být jisti, že aktérům do smíchu nebylo. A rizika jsou zřejmá i ze statistik úrazů vzniklých při kácení stromů, které mají v posledních letech stoupající tendenci. Každý by se tedy měl pouštět jen do takové činnosti, kterou naprosto bezpečně ovládá, jediná chyba může být i chybou definitivně poslední. Riskovat jen kvůli tomu, abychom ušetřili pár stokorun za práci profesionála, se skutečně nevyplácí.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…