Šetřete vodu, přírodu i peníze!

29. 08. 2019

Šetřete vodu, přírodu i peníze!

Pokud jste majitelem vozidla, nevyhnete se tomu, abyste čas od času nemuseli navštívit myčku. Stále se ale najdou i tací, kteří s kbelíkem vody a saponátem svého mazlíčka leští s láskou doma na zahradě. Nezřídka k tomu používají mycí prostředky, které přírodě zrovna neprospívají, a na umytí vozidla vyplýtvají několik kbelíků horké vody. Stejně složitě a neekologicky pak umývají terasy, zahradní nábytek, na opláchnutí dlažby zahradní hadicí pak zbytečně vyplýtvají tolik vody, že by se s ní dal napustit menší bazének. Jednoduchým řešením přitom může být tlaková myčka. Silným proudem vody rychle uvolní a spláchne i ty nejodolnější nečistoty, přitom spotřebuje vody až 5x méně, než kdybyste použili obyčejnou hadici! 

 

Jak je možné, že tlaková myčka šetří tolik vody?

Základem myčky je vysokotlaké čerpadlo, díky kterému je tlak vody až 100x vyšší, než jaký je v běžné zahradní hadici. Takovýmto tlakem je voda vytlačována miniaturní tryskou na konci pistole. Pro uvolnění a odplavení špíny pak stačí pouhý zlomek množství vody, využíván je tlak, kterého pomocí běžné zahradní hadice s kropicí tryskou nelze dosáhnout.

 

Opravdu se mi tlaková myčka vyplatí?

Tlakovou myčku využijete prakticky po celý rok na mnoho úkonů.  Většina lidí si může myslet, že myčku využije pouze na mytí automobilu. Brzy ale zjistí, že myčku využijí i na úklid terasy, omývání dlažby, vypláchnutí bazénu na konci sezóny.

Pokud se vám pod střechou uhnízdily vlašťovky, podle tradice přinášejí do domu štěstí a odstranění hnízda by naopak přineslo do domu smůlu. Ovšem zaneřáděná omítka pod hnízdem asi nikoho nepotěší. S tlakovou myčkou je opláchnutí omítky otázkou chvilky.

Použití tlakové myčky šetří čas, vodu a peníze za úklidovou chemii. Vysokým tlakem snadno opláchnete zahradní techniku, zablácená jízdní kola, motocykly, chodníky a venkovní schodiště, zídky i stěny domu, automobily, přívěsné vozíky a karavany, zahradní nábytek. Výčet použití je opravdu rozsáhlý.

Pokud si pak sečtete ušetřený čas, vodu a peníze za mycí prostředky, myčka se doma opravdu vyplatí.

 

Jak myčku vybírat?

V první řadě je třeba dobře si rozmyslet, k čemu budete myčku používat. Tomuto účelu by pak měl odpovídat její výkon. Například na chatě, kde čas od času potřebujete opláchnout menší terasu, zahradní nábytek, kolo a opláchnout bláto z auta, vystačíte s akumulátorovou myčkou, jakou je například HECHT 3025. I když tato myčka zdaleka nevyvine takový tlak jako její mnohem výkonnější elektrické sestřičky, její hlavní výhodou je, že nepotřebuje žádné přívodní kabely. Stačí ji připojit na hadici a nasadit akumulátor. Navíc si umí sama nasávat vodu například ze sudu nebo kbelíku. Lze ji tedy používat i tam, kde není dostupná elektřina ani vodovod. A jako bonus lze tuto myčku přepnout do kropicího režimu, ve kterém snadno z nádrže zalijete záhony na zahradě, aniž byste museli tahat těžké kbelíky nebo konve s vodou. Jestliže máte chatičku se záhony v zahrádkářské kolonii bez elektřiny, asi není o čem dál přemýšlet…

výkonnými elektrickými myčkami, které dokážou vyvinout tlak vody dosahující běžně 100–200 bar při mytí naděláte více parády. Prach a bláto z auta opláchnete bez námahy. Stejně snadno proudem tlakové vody strhnete naschlé bláto z dlažby na příjezdové cestě. Nicméně je nutné dávat dobrý pozor na to, jak myčku používáte, protože silný proud vody dokáže odhodit kámen do nedalekého okna. Dokonce nemusí být problém myčkou vypláchnout lazuru ze zahradního nábytku! Není proto od věci, když je myčka vybavena buď jednou variabilní, nebo více výměnnými tryskami. Pak máte možnost podle potřeby usměrnit veškerou energii vody na malou plochu, čímž dosáhnete vysokého výkonu. Případně můžete nastavit rozstřik na větší plochu, čímž se energie více rozloží a mytí je k povrchu šetrnější.
Jestliže myčka variabilní tryskou opatřena není, ani pak není třeba zoufat. Jen je třeba různé povrchy omývat z různé vzdálenosti.

Jak je tedy vidět, příliš vysoký tlak vody nemusí být za všech okolností žádoucí.

Součástí některých modelů tlakových myček jsou i nádoby na saponát. Saponát je z nádoby dávkován do rozstřikované vody. Při mytí je logicky dosahováno lepších výsledků. Saponát ale musíte volit nějaký ekologický, který se v přírodě rychle rozloží na neškodné látky. Zamořit si zahradu a spodní vodu chemií by asi nikdo nechtěl, navíc hrozí i tučné pokuty.

 

A jedna rada na závěr:

Pokud se rozhodnete pořídit si tlakovou myčku, nikdy ji nenechávejte přes zimu v prostorách, kde mrzne. Je totiž předpoklad, že v myčce může vždy zůstat zbytkové množství vody, které po zamrznutí myčku zničí.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.