Revoluce v zahradě: Od tradičních metod ke kultivátorům

29. 08. 2023

Revoluce v zahradě: Od tradičních metod ke kultivátorům

Podzim je za dveřmi a na mnoha záhonech dozrávají poslední plody. Jakmile sklidíme úrodu je čas připravit záhony na další sezónu. Bude třeba vytrhat jednoleté rostliny, zbavit se plevele a do půdy dostat potřebné živiny. 

Zrytí záhonů byla vždy práce, ke které jsem se musel odhodlávat delší dobu. Práce s rýčem je fyzicky náročná a zdlouhavá a pouhým rytím vše nekončí. Po rytí je nutné rozkopat motykou hroudy hlíny a záhon dokonale urovnat hráběmi. Pokud chce člověk záhony připravit na novou sezónu opravdu poctivě, jsou to mnohdy hodiny dřiny. 

Je to už několik desítek let, kdy jsem viděl v akci první zahradní kultivátor. Tehdy se jednalo o neohrabaný a těžký motorový stroj, který ovšem zvládl i poměrně rozlehlý záhon dokonale zrýt během několika minut. Pravidelně jsem na něj vzpomínal pokaždé, když jsem ohýbal záda u ryče. 

Dnes už je naštěstí rýč a další nářadí minulostí. V nabídce kultivátorů HECHT si vybere každý. Malé elektrické a akumulátorové kultivátory, které jsou určené pro menší a střední záhony zvládnou práci bez větší námahy během okamžiku. Od doby, kdy jsem si kultivátor pořídil rýč pomalu rezne někde za ostatním nářadím v rohu kůlny. Kultivátorem do záhonů zapracuji kompost, který se s hlínou dokonale promísí. Půda je načechraná a lehká, což se projeví i na zdravých a silných rostlinách s odolným kořenovým systémem. 

Jak jsem již zmínil, malé elektrické a akumulátorové kultivátory jsou určené pro menší záhony. Jejich výhodou je, že jsou lehké, snadno se s nimi manipuluje a vyžadují opravdu minimální údržbu. 

Větší motorové kultivátory si poradí se středně velkými záhony. Výhodou je síla spalovacího motoru a zároveň fakt, že nepotřebují žádné napájecí kabely. Drobnou daní za tuto svobodu je nutnost údržby motoru. 

Velké motorové kultivátory si poradí i s těmi největšími záhony. K mnohým je možné pořídit i další příslušenství, jako je pluh, vyorávač brambor, hrobkovač, plečka apod. K těm nejsilnějším strojům je pak možné dokoupit například i přívěsný vozík a kola s pneumatikami, díky kterým během pár minut kultivátor přestavíte na jednoosý traktor. 


To je dost, žes nás taky vyvez...

Zkrátka prom každý záhon se najde vhodný kultivátor, který se rychle stane nedocenitelným pomocníkem. Můžete si být jisti, že až poprvé kultivátor vyzkoušíte, rychle zapomenete, k čemu vlastně slouží rýč a motyka. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.