Proč už neseká vaše sekačka jako nová?

05. 02. 2024

Proč už neseká vaše sekačka jako nová?

Zima se přehoupla do druhé poloviny a brzy v našich zahradách opět začnou opět pravidelně vrčet sekačky. Zatím co jedni mají sečení trávy jako jistou formu relaxace, druzí to vnímají jako nutný a nikdy nekončící boj s bující trávou. Všichni se ale asi shodneme, že pokud se ze sečení nemá stát noční můra, musí sekačka dobře fungovat.

Jestliže sečení musíte co chvíli přerušovat, protože se sekačka neustále ucpává travou a koš dokáže naplnit sotva do poloviny, může to být frustrující. Práce pak trvá o poznání déle a je namáhavější. Jak je ale možné, že když byla nová fungovala spolehlivěji, nehltila se a koš naplnila až po okraj? I když motor funguje se stejným výkonem, nůž je ostrý, a přesto sekačka seká citelné hůř, než když byla nová?

Hodně podceňovaným a opomíjeným problémem je pravidelné čištění sekačky. Pokud je prostor okolo nože zanesený silnou vrstvou trávy, špinavý je i tunel, kterým putuje tráva do koše a stejně zanedbaný je i koš, výkonnost sekačky se tím může snížit klidně i více než o polovinu.

Jistě jste si všimli, že nůž je složitě tvarovaný. Musí totiž plnit dvě funkce. Nejen že trávu seče, ale funguje i jako ventilátor, který proudem vzduchu posečenou trávu fouká do koše. Jestliže je koš špinavý a zanesený, vzduch nemá kudy unikat, proudění se zpomaluje a tráva zůstává v přední části koše, hned u tunelu z šasi. Přední část koše se proto rychle zaplní, ucpe tunel dřív, než je koš plný.

Pokud je navíc šasi sekačky v prostoru nože i tunelu zanesené naschlou trávou, posečená hmota se na ní zachytává a zpomaluje. Do koše pak není vyhazována s potřebnou rychlostí, zachytává se v tunelu, nebo opět končí hned na předním okraji koše.

Jestli jste tedy důkladné vyčištění sekačky na podzim zanedbali, udělejte to na jaře před jejím prvním použitím. A nezapomeňte sekačku vyčistit i po každém sečení. Vymést a vytřít čerstvě nalepenou trávu je snadnější, než když ji necháte naschnout. Koš propláchněte hadicí nebo tlakovou myčkou, aby byla tkanina, případ ě otvory v plastovém koši zcela čisté a mohl jimi proudit vzduch.

Další pravidelná údržba by pak měla být samozřejmostí. Motorový olej je nutné vyměnit alespoň 1x ročně, stejně tak vzduchový filtr. Do bovdenů lanek kápněte trochu oleje, aby v nich lanka volně klouzala a nikde nedrhla. Olejový film zabrání jejich korozi a prodloužíte tím i jejich životnost.

Neméně důležité je také používat vždy jen čerstvé palivo a před delším odstavením sekačky všechno palivo z nádrže vypustit.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.