Pozor! Zazimovali jste zahradní techniku?

15. 11. 2021

Pozor! Zazimovali jste zahradní techniku?

I když jste se po celou sezónu o sekačku, pilu a další zahradní techniku pečlivě starali, jestliže jste ji ale správně nepřipravili na zimu a především nevypustili z nádrže palivo, na jaře vás může čekat nepříjemné překvapení.

O tom, jak škodí biosložky přidávané do moderního paliva motorům, jsme již psali několikrát. Přesto se k této problematice vracíme, abychom vám připomenuli, proč je tak důležité palivo ze zahradní techniky před delším odstavením vypustit.

Biolíh, který je obsažen v benzínu má tu vlastnost, že na sebe váže vlhkost.  Tím vzniká sraženina, která se usazuje v nádrži, karburátoru a ucpává palivové cesty. Následné zprůchodnění karburátoru bývá problematické, v mnoha případech dokonce nemožné. Často nezbývá nic jiného, než karburátor vyměnit za nový, což se může prodražit.

Biolíh má navíc i jednu další hodně nepříjemnou vlastnost. Z plastů totiž velice účinně vymývá změkčovadla. Následkem toho mohou plastové nádrže, palivové hadičky, těsnění, plastové uzávěry paliva ale i plastové plováky v některých karburátorech zkřehnout, nebo se časem docela rozpadnout. Pro mnoho výrobců se proto stalo výzvou nalezení vhodného materiálu, který by byl schopen biolihu trvale odolávat, aniž by degradoval.

Ze stejného důvodu někteří výrobci doporučují vypouštět palivo i v případě, že stroj nebudete používat byť jen pár dní.

Biolíh je pak problémem zejména u elektrocentrál, které mnozí používají jako záložní zdroj ke kotlům na pelety. Elektrocentrálu chtějí mít v pohotovosti, a proto v ní mají neustále doplněné palivo. V takovém případě se ovšem vyplatí sáhnout do kapsy hlouběji a centrálu pohánět nějakým prémiovým palivem, jako je například Verva 100 nebo Evo 100+, která nemají příměs etanolu.

Nyní na většině benzínových stanic natankujete zpravidla Natural 95 s označením E 5, což znamená, že obsahuje 5% etanolu. Tento podíl se má však do roku 2030 zvyšovat na 10%, což může znamenat, že se u některých stanic začne objevovat i palivo s označením E 10. S ním se už dnes můžete setkat v zahraničí poměrně běžně. Není asi těžké pochopit, co bude benzín s ještě vyšším podílem etanolu znamenat pro zahradní techniku.

Řešení problému jsou jen tři.

  1. Používat dražší prémiová paliva bez příměsi etanolu
  2. Přidávat do benzínu s etanolem vhodná aditiva
  3. Nenechávat v technice zbytečně benzín

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…