Používáte akumulátorovou techniku? Pak byste v zimě měli zpozornět!

23. 01. 2024

Používáte akumulátorovou techniku? Pak byste v zimě měli zpozornět!

Nářadí a technika s akumulátorovým pohonem se během posledních let staly plnohodnotnou alternativou ke strojům napáleným elektřinou, nebo poháněným spalovacími motory. Není se vlastně ani čemu divit. 

Moderní lithiové akumulátory jsou lehké, vydrží stroj napájet nepřetržitě i dlouhé desítky minut a akumulátorové stroje vyžadují jen minimální údržbu. Při práci vás neomezují žádné přívodní kabely, nemusíte manipulovat s těžkým, hlučným a zapáchajícím spalovacím motorem, který je díky své složitosti více náchylný poruchám a vyžaduje pravidelnou a složitou údržbu.

Z vrtaček se proto dnes akumulátory přenesly i do dalšího dílenského nářadí, běžné jsou i akumulátorové řetězové pily, sekačky na trávu, kultivátory, nebo dokonce sněhové frézy. Výhodou také je, že dnes v rámci akumulátorových programů není nutné s každým novým zařízením pořizovat nový typ akumulátoru – stačí pořídit jen jeden nebo dva a s ním pak můžete napájet všechno nářadí.  Když akumulátor po pár letech doslouží, pořídíte nový a opět jej můžete používat ve všemu nářadí, které jsme v rámci vzájemné kompatibility zakoupili.

Jenže pokud se nevyvarujete několika zásadních chyb, akumulátor vám snadno může dosloužit i během jedné sezóny. Při špatném zacházení, jako je nadměrné zatížení, příliš hluboké vybíjení, nebo vystavení extrémním teplotám, může dojít k degradaci chemických látek uvnitř akumulátoru. To může způsobit ztrátu kapacity (schopnosti uchovávat energii) a zkrátit životnost akumulátoru.

Akumulátory, které se používají pro napájení sezónního nářadí a techniky často v zimě leží ladem zapomenuté někde v polici do doby, než je na jaře s prvním oteplením budeme opět potřebovat. Jestliže jsou uskladněné v nevytápěných prostorách, může je mráz zničit. Stejně tak by ale neměly být uložené v blízkosti zdroje tepla, nebo na přímém slunci. Ideální je akumulátory uskladnit při pokojové teplotě, nebo v místnosti, kde teplota neklesá pod 10 °C. 

Olověné akumulátory skladujte plně nabité a pokud jsou uložené několik měsíců, klidně je čas od času dobijte.

Lithiové akumulátory naopak skladujte nabité přibližně na 2/3 jejich kapacity. Většina lithiových akumulátorů pro napájení různého nářadí je opatřena kontrolkami stavu nabití, pokud mají např 4 kontrolky, při uskladnění by měly se po stisknutí tlačítka měly rozsvítit jen 3. 

Akumulátory vždy skladujte odpojené, nenechávejte je na stroji, který by je mohl pomalu vybíjet. Pokud by totiž došlo k nadměrnému vybití, akumulátor by se zničil. 

Na začátku sezóny těsně před prvním použitím akumulátor plně nabijte. 

Když se budete o akumulátor správně starat, může vám sloužit řadu let. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.