Postarejte se o své nářadí

06. 01. 2023

Postarejte se o své nářadí

O tom, jak důležité je pečovat o zahradní techniku jsme již informovali mnohokrát.  Často se však zapomíná na obyčejné ruční nářadí, bez kterého se v dílně ani zahradě také neobejdete.

Uchovávejte nářadí v suchu

Komu se někdy nestalo, že při práci někde opřel rýč nebo lopatu a zapomněl na ně. A kdo má děti, asi také čas od času někde najde pohozené nějaké nářadí, se kterým syn na zahradě rozvíjel své kutilské nadání. Když nářadí necháte několikrát zmoknout, může se objevit na kovových částech koroze, což asi u lopaty nebo kladiva příliš nevadí a poměrně snadno se jí zbavíte. Má-li však nářadí dřevěnou násadu, může vlivem vlhkosti popraskat. Jedná-li se pouze o jemné praskliny na povrchu, můžete násadu obrousit smirkovým papírem a ošetřet ji lněným olejem. Objeví-li se však na násadě větší prasklina, raději ji rovnou vyměňte. Nejen že by vám taková násada mohla poranit ruce, pokud by při práci praskla úplně, škody nebo zranění mohou být mnohem vážnější.

Jestliže budete pro odstranění rzi z nářadí používat drátěný kartáč, nezapomeňte na ochranné brýle. Ulomený drátek z kartáče, který by vám vlétl do oka může způsobit velké nepříjemnosti. Rukavice jsou pak samozřejmostí.

Mnozí možná netuší, že nářadí jako jsou lopaty, rýče a motyky je nutné alespoň jednou za sezónu nabrousit. Broušení provádějte pilníkem pod úhlem 45°.

Očištěné nářadí můžete proti rzi zakonzervovat olejem. Často se doporučuje například WD-40, tím si ale můžete kontaminovat půdu v záhonech. Proto raději použijte nějaký ekologický olej pro ztrátové mazání, který se v půdě rychle rozloží na neškodné složky.

Důležité je správné uložení

Nářadí, které necháte někde ve vlhkém sklepě nebo opřené venku pod přístřeškem dlouho nevydrží. Ideální je samozřejmě suchá garáž, dílna nebo kůlna. Na trhu jsou dostupné různé zahradní domky, které je možné ukotvit přímo do země, aniž by bylo nutné složitě budovat podlahu. Výhodou takových domků je snadná a rychlá montáž. S tím však přichází i nevýhoda, že pod domek může zatékat dešťová voda a vše co volně leží na zemi vlhne. Nechcete-li v takovém domku budovat podlahu, všechno nářadí buď zavěste, aby neleželo na zemi, nebo třeba z palety vytvořte plochu, na kterou budete nářadí ukládat, aby nestálo na mokré zemi. Chcete-li mít nářadí uložené přehledně a zabránit jeho padání, můžete využít pro uchycení například držáky nářadí HECHT M9GLC.

Pak vám bude nářadí dobře sloužit dlouhé roky.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.