Kde koupit benzín E10 bez biosložky?

24. 01. 2024

Kde koupit benzín E10 bez biosložky?

O tom, že biosložka povinně přidávaná do paliva nemusí zejména starším motorům prospívat už jsme psali. Jistým řešením pak může být nákup prémiových paliv, které namísto biolihu obsahují ethyl-tetrabutyl-ether, které jsou ovšem dražší a nejdou také vhodné pro všechny motory, nebo eliminace některých špatných vlastností biolihu pomocí aditiv. Možná ale netušíte, že i dnes je při troše štěstí pořídit benzín, který obsahuje naprosto zanedbatelný podíl biosložky, nebo ji dokonce neobsahuje vůbec. Jak je to možné?

Není žádným tajemstvím, že v rámci hmotných rezerv má ČR jistou zásobu různých paliv včetně benzínu. Pokud jste četli některý z našich předchozích článků, dobře víte, že biosložka podstatně snižuje životnost paliva. Proto se zásoby benzínu skladují bez těchto příměsí. Biosložky se do benzínu přidávají až při jeho stáčení do přepravní cisterny. Jenže ne všechny terminály jsou vybavené zařízením, které biolíh do paliva přidává, a tak se stává, že je v některých případech benzín na čerpací stanici dopraven bez této příměsi

Jak ale zjistit, jaký benzín u pumpy tankujete? 

Bohužel nikde u žádné pumpy není uvedeno, jaké palivo u nich právě natankujete. Máte sice možnost dotázat se obsluhy a ta je povinna vám doložit, jaké palivo jim distributor zavezl. Těžko však budete objíždět čerpací stanice ve svém okolí v naději, že někde narazíte na benzín bez biosložky. Existuje ale i jiná možnost. 

Společnost ČEPRO, která kromě toho že zajišťuje distribuci a skladování paliv, zároveň provozuje i síť vlastních čerpacích stanic EuroOil. A právě v této síti je velice snadné mimo jiné zjistit nejen aktuální cenu paliva, ale i jeho složení. 

K tomu vám postačí stáhnout si aplikaci EuroOil Srdcovka. V aplikaci na mapě dohledáte všechny čerpací stanice EuroOil a na tři kliknutí okamžitě zjistíte, jaké palivo aktuálně čepují. 

 

Při troše štěstí se vám tak může podařit natankovat do kanystru palivo, které je ideální pro vaši zahradní techniku. Pokud totiž neobsahuje biosložku, vydrží mnohem déle.  

Pokud takový benzín zapomenete například v sekačce po sezóně po celou zimu, podstatně se tím snižuje riziko, že budete mít na jaře problém se jejím startováním. I když i tak doporučujeme palivo raději na zimu vypustit.  Navíc palivo bez biopříměsi nemusíte v nádrži čtyřtaktních strojů měnit každých 14 dní za čerstvé. Samozřejmě v případě dvoutaktních motorů, kde je nutné do benzínu přidávat olej stále platí, že takto namíchanou směs byste neměli skladovat déle než 14 dní. Proto se vyplatí vždy namíchat jen tolik směsi, kolik spotřebujete.  

Pamatujte, že ani benzín bez přidané biosložky nemá neomezenou životnost, ovšem v uzavřeném kanystru vydrží jako čerstvý několikanásobně déle a neničí starší motory tak jako moderní paliva.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.