Je čas na zazimování některé zahradní techniky. Jak na to...?

14. 11. 2017

Je čas na zazimování některé zahradní techniky. Jak na to...?

Zahradní technika odváděla po celou sezónu spoustu práce a nyní je čas dobře se o ni postarat. Pokud bychom teď údržbu zanedbali, na jaře by nás opětovné zprovoznění mohlo stát i několikanásobné úsilí nebo návštěvu servisu.

Základem je očištění stroje

Základem údržby by mělo být řádné očištění. Ze sekaček i další zahradní techniky pečlivě odstraňte zbytky trávy, hlíny a dalších nečistot. Nejde jen o estetický dojem – pokud by se pod nalepenými nečistotami držela vlhkost, koroze by poškodila kovové části strojů. U elektrických strojů nečistoty uvolněte vhodným kartáčem a vysajte je vysavačem. Především různé ventilační mřížky musí být čisté, aby se elektrické součásti mohly dobře chladit. Pokud pro očištění používáte vodu, vždy postupujte podle doporučení výrobce a používejte zdravý rozum. Voda nikdy nesmí proniknout do motorů a elektroinstalací strojů. To, že stroj musí být odpojen při jakékoli údržbě a manipulaci ze sítě a že případně musí být zabráněno jeho náhodnému nastartování, je naprostou samozřejmostí. Asi nemusíme zdůrazňovat, že pokud byste měli stroj zapojený v elektrické síti, hrozí úraz elektrickým proudem.

 

Další nutné věci...

U strojů se spalovacími motory odstraňte z nádrže všechno palivo. Biologické složky by po dlouhých týdnech degradovaly a ucpaly palivový systém. Z tohoto důvodu je dobré stroj nastartovat a nechat spotřebovat i zbytky paliva z karburátoru.

U čtyřdobých motorů je čas na výměnu motorového oleje. Pokud stroj nemá výpustní šroub, použijte odčerpávací sadu. Zkontrolujte a případně vyměňte zapalovací svíčky, stejně tak vyčistěte nebo vyměňte vzduchové filtry. Promažte pohyblivé spoje.

U sekačky je nyní vhodná doba i na kontrolu, nabroušení nebo výměnu nože.

 

Jak uložit stroje na zimu

Stroje uložte do suchých prostor. Skladovány by měly být v pracovní poloze tak, aby z nich nemohly unikat provozní náplně. Pokud z nedostatku místa musíte stroje s čtyřdobými motory při uložení nějak naklánět, vždy dbejte, aby válec motoru směřoval směrem nahoru, nikdy ne dolů! Motorový olej by mohl pronikat okolo ventilů do různých částí motoru a následné odstranění a vyčištění by se mohlo prodražit. Zásadním pravidlem je za všech okolností postupovat podle doporučení výrobce. Nedejte na sousedovy „profesionální“ rady, že on něco dělá léta tak nebo tak a nikdy se nic nestalo. Nakonec kdo jiný než výrobce zná dokonale konstrukci stroje.

Pokud nic nezanedbáte, na jaře vyjedete s technikou připraveni bez nepříjemných překvapení.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.