Jak vybrat správnou elektrocentrálu?

24. 01. 2019

Jak vybrat správnou elektrocentrálu?

Elektrocentrála neboli generátor elektřiny umožní napájet elektrická zařízení i v místech, kde není dostupná elektrická síť, skvěle může posloužit i jako záložní zdroj elektřiny. Výběr správně elektrocentrály bychom však neměli podceňovat. Nejedná o právě nejlevnější zařízení a nevhodně vybraná elektrocentrála přinese více starostí než radosti. V krajním případě může dokonce dojít k poškození připojených spotřebičů, nebo samotné centrály.  Nejlépe je proto poradit se s odborníkem, ale i ta není na škodu vědět o centrálách alespoň několik základů.

V běžné elektrické zásuvce je střídavé napětí 230V/50Hz a pro takovéto napětí jsou konstruovány i elektrické spotřebiče.  Jedním z požadavků na elektrocentrálu je tedy, aby byla schopna dodávat pokud možno stejné střídavé napětí, jako je v běžné zásuvce. Toho je možné u centrály dosáhnout několika způsoby.

Úplně nejlevnější centrály nemají žádnou regulaci, výstupní napětí je řízeno otáčkami motoru. Podle zatížení pak může jak napětí, tak frekvence na výstupu centrály velice kolísat. Takováto elektrocentrála je vhodná k napájení jednoduchých elektromotorů nebo žárovek, které nejsou na kolísání napětí tak citlivé. Problém může například nastat už při připojení moderní vrtačky s elektronickým řízením otáček, na složitějších spotřebičů rovnou zapomeňte.

Nejběžnější a finančně dostupné jsou elektrocentrály s tzv. AVR regulací.  Konstrukce je relativně jednoduchá. AVR modul nepřetržitě měří napětí na výstupu centrály a podle potřeby reguluje napětí na budícím vinutí generátor tak, aby na výstupu bylo neustále správné, požadované napětí. Při regulaci však mohou vznikat drobné odchylky a zákmity, které mohou být nežádoucí při napájení především citlivější elektroniky. Tento typ elektrocentrály proto není vhodný pro napájení počítačů, televizorů, problém by mohl nastat i při napájení některých typů kotlů řízených pokročilou elektronikou.

Naprosto ideálních výsledků dosahují tzv. invertorové elektrocentrály. Motor pohání generátor a generovaná energie je pomocí elektroniky invertoru upravena tak, aby bylo na výstupu přesně požadované napětí i frekvence. Charakteristika výstupního napětí je proto dokonce nezřídka kvalitnější, než v běžné elektrické zásuvce, která může být ovlivněna různými rušivými vlivy. Invertorovou elektrocentrálou lze proto bez problému napájet i ty nejcitlivější elektronické přístroje.

 

Nejčastější chyba při nákupu elektrocentrály

Aby elektrocentrála zvládla napájet vše, co požadujeme, musí mít požadovaný výkon. Ten je udáván ve wattech (W) nebo kilowattech (kW). Požadovaný výkon vypočítáme tak, že sečteme příkon všech spotřebičů, které plánujeme k centrále současně připojit. Nesmíme však zapomínat, že zejména spotřebiče pracující na principu indukce (elektromotory apod.), mají při rozběhu vyšší příkon, než při následném běžném provozu (tzv. rozběhové proudy). Proto je třeba počítat s tím, že elektrocentrála by měla mýt alespoň o třetinu vyšší výkon, než je součet všech spotřebičů, které budou současně připojeny. V některých případech je dokonce doporučován až dvojnásobný výkon centrály, aby byla rezerva dostatečná.  Pokud tuto rezervu nemáte, může se stát, že přetížená centrála bude zhasínat, bude vypadávat jištění, v krajním případě může dojít i k zničení přetížené elektrocentrály.

Pokud tedy máme jasno v tom, jak výkonnou elektrocentrálu budeme potřebovat, je velice důležité správně se rozhodnout, zda to bude elektrocentrála jednofázová, nebo třífázová.  Proč je to tak důležité? Většina uživatelů asi neplánuje napájet spotřebiče třífázovým proudem. Problémem pak je, že výkon třífázové centrály je udáván součtem výkonu všech tří vinutí generátoru. Výkon jednoho vinutí je tedy třetina celého výkonu. Pokud k třífázové centrále hodláte připojit jednofázový spotřebič, který by měl příkon vyšší než je právě třetina výkonu (tedy výkon jednoho vinutí), je to nemožné.

Příklad: Třífázová elektrocentrála s výkonem 6000W může napájet jeden třífázový spotřebič s maximálním příkonem 6000 W, nebo maximálně tři jednofázové spotřebiče, každý s maximálním příkonem 2000W. Pokud k takovéto centrále budete potřebovat připojit jednofázový spotřebič s příkonem 2400W, není to možné.

Pokud tedy skutečně nepotřebujete napájet třífázové spotřebiče, je i z mnoha dalších důvodů lepší pořídit jednofázovou elektrocentrálu, která je schopna na jedné fázi podávat výkon podstatně vyšší.  Nejen že může být levnější než obdobně výkonná elektrocentrála, můžete si zároveň ušetřit mnoho zbytečných starostí.

 

Autor: PST

 

Zpět


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…