Jak spolehlivě zničit sekačku po jedné sezóně

12. 07. 2021

Jak spolehlivě zničit sekačku po jedné sezóně

Benzínová sekačka na trávu je skvělý, ale relativně složitý stroj. K tomu, aby mohl spolehlivě sloužit dlouhou řadu let, vyžaduje jistou péči a údržbu. Nezřídka se však stává, že jedinou, první a zároveň bohužel poslední údržbou sekačky je její vybalení, zkompletování a doplnění provozních náplní. Možná by bylo zajímavé vědět, kolik uživatelů sekaček začne hledat návod k použití až ve chvíli, kdy nastane nějaký problém. To už ale může být pozdě.

Nikoho by asi nenapadlo s novým autem ujíždět plnou rychlostí polní cestou plnou výmolů a ostrých kamenů. Nová sekačka přitom někdy musí snášet velice podobné zacházení.   

Přestože je klasická rotační sekačka určena výhradně pro sečení udržovaných trávníků, není ničím neobvyklým, že ji někdo používá i k nepravidelnému sečení ploch s vyjetými kolejemi od vozidel, kde nože v lepším případě narážejí jen do zhutnělých trsů přerostlé trávy. V tom horším případě nůž sem tam narazí i do země nebo kamení. I když se může zpočátku zdát, že sekačka takové zacházení vydrží a škody se viditelně projeví pouze na noži, rázy, které se přenášejí přes hřídel do motoru, způsobí drobná poškození, která v důsledku povedou k úplné destrukci motoru. Nárazy poškodí ložiska v motoru, zároveň mohou nepatrně ohnout klikovou hřídel, a tím rozhodit její vyvážení. V důsledku toho vznikají při provozu vibrace, které dál poškozují ložiska a s jejich vyšším poškozením se vibrace dál násobí. Je to vlastně uzavřený kruh příčin a následků. S vyššími vibracemi se zvyšuje poškození, které ještě více zvyšuje vibrace. Zpočátku je to pouze nepříjemné tím, jak se tyto vibrace přenášejí do madla a rukou, po nějaké době začne sekačka ztrácet výkon, špatně startuje a hůř seče. Jednoho dne se ji už nepodaří nastartovat a následuje zjištění, že oprava poškozeného motoru se vyrovná ceně nové sekačky.

Pro někoho může být překvapením, že životnost motoru rovněž výrazně snižuje poškozený a nevyvážený nůž, který je opět zdrojem vibrací. Nůž proto musí být vždy rovný, ostrý a vyvážený. Nejlepší je proto broušení nože svěřit odborníkovi. Pokud se do jeho broušení pustíte sami, jeho vyvážení můžete udělat alespoň tak, že jej zavěsíte za středový otvor a budete přibrušovat klesající polovinu nože až do chvíle, než bude viset vodorovně.

Dalším způsobem, jak sekačku rychle zlikvidovat, je zanedbávání výměny oleje v motoru. Při provozu se z motoru do oleje vlivem tření uvolňují drobné kovové špony – mikročástice. Olej má zároveň omezenou životnost, a tak průběžně ztrácí mazivost. Starý olej nasycený kovovými částicemi se pak stává spíše brusnou pastou, která postupně obrušuje ložiska, vnitřní stěny válce, píst a pístní kroužky. Zvětšující se vůle v motoru mají za následek opět zvýšené vibrace a opotřebení rychle narůstá geometrickou řadou. V krajním případě může netěsnostmi olej začít unikat, a pokud jej včas nedoplníte, je zadření motoru jisté. Olej je proto nutné měnit minimálně 1x ročně a po celou sezónu kontrolovat jeho hladinu v motoru.

Často opomíjenou a podceňovanou věcí je kvalita paliva. Do sekačky vždy používejte jen kvalitní a čerstvý benzín. Do benzínu je již řadu let přidávána biologická přísada, která velice rychle degraduje. Každý, kdo někdy používal například fritovací hrnec, si jistě všiml, že se v něm po nějaké době na stěnách začne usazovat mastný gel, který nelze prakticky ničím rozpustit a je těžké jej odstranit i mechanicky. Takřka stejně se chová biologická složka v moderním palivu. Na vzduchu do sebe začne vázat vlhkost, postupně se mění v tuhou gelovitou hmotu, která ucpe kanály v karburátoru. Zpočátku se to projevuje tak, že má motor nižší výkon, špatně startuje, mohou mu kolísat otáčky, až nakonec nejde nastartovat vůbec. Vyčistit takto zanesený karburátor je prakticky nemožné, jednodušší je jeho úplná výměna. Do sekačky proto nepoužívejte nikdy palivo, které stálo rok ve špatně uzavřeném kanystru. Před zimou palivo raději vypusťte i z nádrže sekačky, a pokud je to možné, raději i z karburátoru. Jestliže karburátor nemá výpustní šroub, sekačku nastartujte a nechte z jejího motoru spálit zbytky paliva.

I když je spousta dalších způsobů, jak sekačku necitlivým zacházením rychle zničit, uvedli jsme si alespoň ty nejčastější příčiny poškození.

A jak sekačku nezničit a zajistit jí maximální výkonnost a dlouholetou životnost?

  • U nové sekačky si vždy přečtěte návod k použití. Obsahuje důležité informace, které nesmíte podcenit.
  • Sekejte pouze rovné a udržované plochy, pro posečení míst, která nejsou rovná nebo hrozí, že by nůž sekačky mohl do něčeho narazit, používejte vyžínač nebo křovinořez.
  • Nepodceňujte pravidelnou kontrolu a výměnu oleje.
  • Používejte jen kvalitní palivo.
  • Kontrolujte, čistěte a vyměňujte vzduchový filtr.
  • Udržujte nůž rovný, ostrý a vyvážený.
  • Sekačku po každém použití důkladně očistěte.
  • Sekačku nikdy nenaklánějte na bok, ani na přední stranu, aby olej v motoru nenatekl, kam nemá.
  • Nezapomínejte pravidelně promazávat vnější pohyblivé části, jako jsou ložiska kol, lanka atd.
  • Pokud se při sečení děje něco neobvyklého, například se ozývají nestandardní zvuky, motor ztrácí výkon nebo kolísají jeho otáčky, raději motor ihned zastavte a sekačku nechte zkontrolovat v odborném servisu.
  • Nikdy se nepouštějte do žádných oprav sekačky, pokud opravdu dobře nevíte, co děláte.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…