Jak funguje robotická sekačka?

28. 05. 2021

Jak funguje robotická sekačka?

Pro někoho může být pravidelné sečení trávy na zahradě dobrou relaxací, jiný to vnímá jako nutnou a otravnou práci, kterou musí pravidelně vykonávat bez ohledu na počasí.

A právě počasí růst trávníku ovlivní nejvíce. Pokud často prší, tráva roste mnohem rychleji, a proto je třeba častější sečení. Jenže sečení mokrého trávníku je problematické. Těžká a mokrá tráva se lepí na sekačku, ucpává otvor, kterým je vyhazována do koše, a ani samotné sečení není ideální, protože nože sekačky po mokré trávě kloužou, a nesečou tedy tak efektivně. Pokud se táhne deštivé počasí několik dní i týdnů, může být mnohdy problém, skloubit své ostatní povinnosti s nějakým dnem, kdy zrovna neprší, a bylo by tedy možné trávník posekat.

Řešením by mohla být robotická sekačka. Ta se sice v zahradách objevuje stále častěji, ale mnozí váhají s jejím pořízením, protože vlastně nemají představu o tom, jak taková sekačka pracuje a je-li dostatečně spolehlivá.

Na trhu nalezneme různé typy robotických sekaček. Nejdražší modely pro svůj pohyb a orientaci v prostoru mohou využívat různé typy senzorů a umělou inteligenci. Taková sekačka se pak naučí, kde má sekat, kterým místům se má vyhnout a také to, jak se má v zahradě pohybovat efektivně. 
Běžněji se však setkáte se sekačkami, jejichž pohyb je řízen nějakým algoritmem a prostor pro sečení je vymezen smyčkou kabelu, který je připojen k nabíjecí stanici. Takovými jsou například robotické sekačky HECHT 5600, HECHT 5601 a HECHT 5602. Nabíječka do kabelu pouští signál, který sekačka detekuje pomocí svých senzorů. Pohybuje se tedy ve vymezeném prostoru a pokud narazí na kabel, otočí se a vrátí se zpět do vymezeného prostoru. Sekačka je přitom schopna stále sledovat, zda se nachází ve smyčce. Pokud by z nějakého důvodu dokázala smyčku přejet, po chvíli se zastaví. Nehrozí proto, že by se vydala otevřenými vraty na výlet do světa.

Samotný pohyb sekačky ve smyčce je řízen algoritmem, který v nastavených intervalech mění styl pohybu sekačky. Sekačka se tak střídavě pohybuje v kruhových i hranatých spirálách, nebo přímočaře. Tento algoritmus se střídá v závislosti na velikosti pozemku a je nastaven tak, aby sekačka každé místo v zahradě projela minimálně 1x.

Sekačka je samozřejmě vybavena i dalšími senzory. Pokud například do něčeho narazí, automaticky se otočí a překážce se vyhne. Dešťové senzory zase zajistí, že sekačka za deště dokáže přerušit práci a vrátí se na nabíjecí stanci. Bohužel ani pro robotickou sekačku totiž není vhodné, aby sekala mokrou trávu.

Robotická sekačka samozřejmě sleduje i stav nabití svého akumulátoru. Nemůže tak zůstat stát uprostřed zahrady s vybitým akumulátorem. Jestliže zásoba energie v akumulátoru poklesne pod jistou hranici, sekačka přeruší práci, vydá se nejkratší cestou k okraji prostoru vymezeného kabelem, který sekačku navede k nabíjecí stanici. Na té se sekačka zaparkuje a automaticky se spustí dobíjení.

Na sekačce je pod krytem ovládací panel s displejem. Pomocí něho můžete podle konkrétního typu sekačky nastavit různé funkce. Tou nejdůležitější je samozřejmě nastavení dnů v týdnu a konkrétních hodin, kdy má sekačka pracovat. Může to být ale i velikost pozemku, čímž se optimalizuje způsob pohybu při sečení, ale třeba i bezpečnostní PIN. Ten odrazuje případné zloděje, protože bez jeho znalosti nemohou zloději odcizenou sekačku zprovoznit, a je proto pro ně naprosto bezcenná.

Myšleno bylo i na bezpečnost při sekání. Nože sekačky se otáčejí velkou rychlostí a jsou velice ostré. Sekačka má ale polohový senzor, a pokud se náhodou převrátí, nože se okamžitě zastaví.

Instalace tohoto robotického typu sekačky je velice snadná. Vyberete vhodné místo pro nabíjecí stanici, kde bude sekačka „bydlet“.  Podmínkou je jen možnost připojení nabíjecí stanice do elektrické zásuvky a ideálně by mohla být nabíječka umístěna pod nějakým přístřeškem, aby na ni nepršelo. Kabel vymezovací smyčky natáhnete podél pozemku a zajistíte jej k zemi pomocí kolíků. Kabel je zpravidla veden 30 cm od hranice sečené plochy (přesná vzdálenost je uvedena v návodu konkrétní sekačky). Sekačka jej totiž částečně přejíždí a zároveň se po kabelu vrací k nabíjecí stanici. Chcete-li mít jistotu, že nedojde k porušení kabelu, můžete jej ukrýt i pár centimetrů pod zem.

Pak již stačí umístit sekačku na nabíječku a nastavit čas pravidelného sečení, případně jiná nastavení, která konkrétní sekačka umožní. Jen pozor, pokud máte na zahradě automatickou závlahu trávníku, musí být čas zavlažování a sečení nastaven s jistým odstupem, jinak si sekačka bude myslet, že prší a moc práce neudělá.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.