Benzin E10 od ledna 2024: Co to může znamenat pro starší motory?

27. 11. 2023

Benzin E10 od ledna 2024: Co to může znamenat pro starší motory?

Od Nového roku se na čerpacích stanicích budeme setkávat s benzínem s označením E10. Doposud jsme byli zvyklí na označení E5. Co to vlastně znamená?

Benzín značený E5 obsahuje 5% biologické složky ethanol z obnovitelných zdrojů a jak jistě tušíte, benzín označený jako E10 tedy obsahuje 10% této složky. To bohužel může znamenat zejména pro některé starší stroje problém. I když se v této souvislosti mluví zpravidla o automobilech, týká se to samozřejmě všech strojů s benzínovými motory. 

Co může ethanol v palivu způsobit?

Jednou ze špatných vlastností ethanolu je, že vymývá změkčovadla z plastů. Změkčovadla dělají plasty pružnými, jsou proto součástí materiálů, ze kterých se vyrábění některá těsnění, těsnící kroužky, palivové hadice, příruby apod. Pokud v důsledku vypláchnutí změkčovadel ztvrdnou a zkřehnou, mohou popraskat. Naštěstí se zpravidla jedná o levnější díly, které lze vyměnit.

Další vlastností ethanolu je, že na sebe váže vodu. S tím souvisí hned tři problémy.

  1. Ethanol absorbuje vzdušnou vlhkost. Zkondenzovaná voda v palivu pak může působit korozivně na některé kovové součásti palivového systému i motoru. Starší ocelové nádrže a palivové potrubí mohou časem prorezat, uvolněné částice rzi mohou zanášet palivové filtry, ucpávat trysky v karburátorech nebo vstřiky. 
  2. Kondenzovaná voda s ethanolem také vytváří gelovitou usazeninu, která ucpává palivový systém. V karburátoru se u déle odstavených strojů se může beznín v kanálcích odpařovat a na stěnách se usadí gelovitá hmota vzniklá reakcí ethanolu s vodou. Ta postupně kanály úplně uzavře a znemožní průchod paliva. 
  3. Třetím problémem souvisejícím s absorbcí vody je omezená skladovatelnost. To se může týkat zejména některých sezónních strojů, jako jsou motocykly nebo zahradní technika, které běžně využíváme jen několik v měsíců v roce a od podzimu do jara bývají odstavené. Jelikož je voda těžší než benzín, v nádrži klesne na dno. Ethanol v ní samozřejmě může vytvářet i sraženiny. Nejenže motor na směs vody a ethanolových sraženin nepůjde nastartovat, ale při startování se nasají do palivového systému, který zanesou a ucpou. 


Jak problému s ethanolem předcházet?

  1. V první řadě je třeba používat vždy čerstvé palivo. U paliva E10 jeho výrobci zpravidla uváděna skladovatelnost cca 3 měsíce. Přesto by se palivo v uzavřených kanystrech nemělo raději skladovat déle než měsíc.
  2. Dalším krokem by mělo být vypouštění paliva z odstavených strojů. Z motocyklů, zahradní techniky a dalších strojů, které po sezóně budou na několik týdnů až měsíců odstaveny, je důležité vypustit nejen palivo z nádrže, ale zajistit i odstranění zbytků paliva z hadic a karburátoru. To lze udělat snadno tak, že po vypuštění nádrže motor nastartujete a necháte jej spotřebovat zbytky paliva z palivového systému, dokud motor sám nezastaví. 
  3. Prevencí potíží může být také používání aditiv, které v palivu omezují negativní vlastnosti ethanolu. 

Pokud se naučíte nové palivo správně používat, není důvod k panice. I když paliva E5 obsahují jen poloviční množství ethanolu, jsou obdobně problematické a tankujeme je již řadu let. S palivy E10 tedy bude třeba být jen důslednější v prevenci a možným potížím předcházet používáním čerstvého paliva, dodržováním správného skladování a případným použitím vhodných aditiv. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.