Živý plot: Zelená stěna, která může rozdělit sousedy

27. 07. 2023

Živý plot: Zelená stěna, která může rozdělit sousedy

Živé ploty mají své kouzlo. Poskytují soukromí a mohou vytvářet příjemné prostředí. Ovšem jak pro koho. Necitlivě umístěný živý plot může být předmětem sousedských sporů.

Kdo by nechtěl na své zahradě soukromí? Nikomu asi nejsou příjemné zvědavé pohledy sousedů a kolemjdoucích, když si třeba chcete v létě odpočinout v plavkách u bazénu. Jak se říká: rodiče a sousedy si nevybíráme. Je proto běžné, že s některým sousedem můžeme být vřelí přátelé, s jiným budeme mít vztah spíše chladný.  Ovšem v každém případě je nutné nezadávat žádnou k příčinu zbytečným sporům.

Pokud vás obtěžují sousedovy zkoumavé pohledy, pravděpodobně vás napadne pozemky nějak opticky oddělit. Tím nejjednodušším řešením může být živý plot. Ovšem dříve, než se pustíte do jeho výsadby, měli byste se sousedem promluvit a poradit se s ním o svém záměru. Možná budete nakonec překvapení tím, že také uvítá soukromí a rád s vámi prodiskutuje své představy o tom, jak by měl takový živý plot vypadat, a nakonec najdete společnou cestu.

Vysadit živý plot bez uvážení by totiž mohlo v budoucnu způsobit mnoho problémů a sporů. Příliš vysoký živý plot může sousedův pozemek zastínit. Zatím co se některým rostlinám může ve stínu dařit dobře, jiné budou chřadnout a živořit. Nikoho by asi nenadchlo, kdyby jeho zahrádkářské úsilí přišlo vniveč jen proto, že bezohledný soused vysadil plot vysoký několik metrů.

Obdobně by stín mohl dopadat na sousedův bazén, nebo by opadávající květy a listí mohly znečišťovat vodu v jeho bazénu. To by samozřejmě omezilo možnosti využití bazénu a vyžadovalo by to vyšší úsilí i náklady na údržbu kvality vody.

Jestliže vám například vadí, že soused může vidět ze svého okna do vaší ložnice, raději do okna dejte závěsy nebo žaluzie, než to řešit vysokým živým plotem.Pravidla a předpisy ohledně výšky živých plotů se mohou lišit podle místních nařízení a urbanistických omezení. Pokud vlastník plotu rozhodne vysadit živý plot, který je vyšší, než je povolená hranice, může to vyvolat potíže s místními orgány i sousedy.

Na paměti mějte také to, že některé rostliny se mohou široce rozrůstat a bude je třeba udržovat. Jestliže soused nebude souhlasit s tím, že čas od času z jeho strany plot zastřihnete plotostřihem, raději volte takové rostliny, které takovou údržbu nevyžadují.

Bezohledné by bylo vysadit například bambus, který může pouštět výhony i několik metrů dlouhé. Jestliže by sousedovi bambus zaplevelil jeho zahradu, je pravděpodobné, že by to mohlo skončit předvoláním na patřičný úřad a výzvou k nápravě.

Někdy se ale může stát, že se přes veškerou vaši ohleduplnost se sousedem nedomluvíte. Pak asi nezbude nic jiného než se zamyslet nad rozvržením vlastní zahrady takovým způsobem, abyste si v ní vytvořili soukromé zákoutí bez nutnosti vysazovat živý plot na hranici pozemku. Zcela jistě je to lepší řešení než žít v trvalých neshodách se sousedy.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…