Zelenina pro červnové výsevy: Pěstujte a sklízejte vlastní úrodu až do podzimu

17. 07. 2023

Zelenina pro červnové výsevy: Pěstujte a sklízejte vlastní úrodu až do podzimu

Červenec je měsíc, kdy zeleninu zpravidla sklízíme. Často tak na záhonech po sklizni zůstane místo, které by bylo škoda nechat ladem. Existuje totiž mnoho druhů zeleniny, která má v období od července do podzimu dostatek času k tomu, aby vydala chutné plody.

Ředkvičky

Začněme s rychle rostoucími ředkvičkami. Tyto chutné kořenové plodiny mohou být sklízeny již po 3-4 týdnech. Vysévejte je do dobře zavlažené zeminy a pravidelně udržujte vlhkost, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Saláty

Pokud máte rádi čerstvý a křupavý salát, vysévejte salátové odrůdy jako ledový salát, listový salát nebo římský salát. Tyto rostliny vyžadují stálou vlhkost, takže je důležité pravidelně zalévat.

Rukola

Rukola je oblíbenou bylinkou s pikantní chutí. Rychle roste a může být sklízena postupně podle vašich potřeb. Vysévejte ji do dobře propustné půdy a umístěte na slunné místo.

Bylinky

V červenci můžete také vysévat bylinky jako kopr, petržel a celer. Tyto bylinky jsou skvělým doplňkem vaší zahrádky a můžete je sklízet postupně podle potřeby.

Fazole

Fazole lze také vysévat ještě v červenci a sklízet na podzim. Dobře zavlažujte a vyvarujte se nadměrného hnojení, abyste podpořili zdravý růst.

Kedlubny

Při výsevu kedluben v červenci je důležité zvolit vhodnou odrůdu, která je přizpůsobená pro letní výsev. Existují odrůdy kedluben, které mají kratší vegetační dobu a jsou odolnější vůči vyšším teplotám. Tyto odrůdy jsou vhodnější pro letní výsev a mají větší šanci na úspěch.

Kapusta

Jarní kapusta nebo čínská kapusta jsou odrůdy, které můžete vysévat v červenci a sklízet v podzimních měsících. Kapusta vyžaduje slunné stanoviště a pravidelnou péči.

Špenát

Špenát je rychle rostoucí plodina, kterou lze vysévat i v červenci. Listy mohou být sklízeny postupně až do podzimu. Zajistěte jim dostatek vlhkosti a zvolte polohu s dostatkem slunečního světla.

 

Pěstování vlastní zeleniny přináší nejen možnost mít neustále dostupnou čerstvou zeleninu, ale i radost z úspěšného zahradničení.   S červencovými výsevy máte možnost vytěžit ze svých záhonů maximum a těšit se na čerstvé a chutné plody až do podzimu.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.