Zbytečné sousedské spory

06. 08. 2021

Zbytečné sousedské spory

Říká se, že rodiče a sousedy si člověk nevybírá. Zatímco od rodičů se zpravidla jednou odstěhujeme, se sousedem nezřídka musíme žít po zbytek života, a tak není dobré vyvolávat nebo stupňovat zbytečně jakékoli spory. Proto bychom měli být ohleduplní nejen při zakládání zahrady, ale i při tom, když na zahradě pracujeme nebo odpočíváme. Část soužití řeší zákon, zejména Občanský zákoník, zbytek by měl vycházet z pravidel slušného chování.

Grilování má u nás dlouhou tradici a těší se stále větší oblibě. Zejména v létě se rozvoní kouřem a pečeným masem nejedna zahrada. Neobtěžuje ale kouř souseda? Nenačichne kouřem sousedce čerstvě vyprané prádlo, které právě suší za plotem? V takovém případě má klasický přenosný gril velkou výhodu. Prostě jej přesuneme tam, kde kouř vadit nebude. Pokud se na zahradě rozhodnete vybudovat pevný zděný gril, měli byste při jeho umístění zohlednit, kam všude může odcházet kouř a případně také upravit výšku komínu.

S grilováním se často pojí i nějaká ta oslava. Občas se slavit musí. Ovšem nemusí s vámi slavit polovina ulice, která nemá právě volno a ráno vstává do práce. Ze zákona platí, že od 22:00 do 6:00 hodin musí být dodržován noční klid. I když vám bude připadat, že se bavíte relativně potichu, soused, který má po tropickém dni v noci otevřené okno do ložnice, může mít poněkud jiný názor. Proto se vyplatí domluvit se se sousedy předem a případně je i na oslavu pozvat, dobré vztahy se tím jen prohloubí.

Ale rozhodně nejde jen o grilování.

Třeba takové robotické sekačky, které jsou stále oblíbenější... Udělají za vás práci, které jinak musíte každý týden věnovat i několik hodin. I když je robotická sekačka relativně tichá, krouží-li vám o půlnoci pod otevřeným oknem, už se tak tichá nezdá. Je znám i případ, kdy doruda rozlícený soused v noci přelezl v pyžamu plot a převrátil robota na záda, čímž sepnul bezpečnostní senzor a robot se vypnul. Pokud by sekačka v noci souseda rušila, nastavte jí vhodnější čas pro sečení.

Hlučnější činnost bychom měli omezit i v některých denních hodinách. V některých obcích může být omezena i obecní vyhláškou. Nezřídka je zakázáno vykonávat hlučnou činnost zejména v neděli.  Nicméně i zde by měla platit nějaká pravidla slušnosti a neměli bychom se řídit pouze vyhláškami a zákony. Sami jistě uznáte, že když v sobotu sousedovi přijedou příbuzní a společně pak obědvají na zahradě, nebylo by vhodné za plotem řezat dřevo motorovou pilou nebo sekat trávu hlučným motorovým křovinořezem.

Přestože ustálené rčení „jablko sváru“ pramení z řecké mytologie, kdy měl Paris rozhodnout mezi bohyněmi Hérou, Athénou a Afroditou, která z nich je nejkrásnější, a té pak podat zlaté jablko, v sousedských vztazích je často jablkem sváru obyčejné jablko, které vyrostlo na větvi přesahující na sousedův pozemek. Plánujete-li zasadit na zahradě strom, plánujte pravdu pečlivě. Koruna některých stromů se za pár let rozroste do šířky a může přesáhnout přes plot k sousedovi. Tomu se nemusí líbit, že mu stíní záhony, bazén nebo že musí hrabat opadané listí. Zákon je v tomto ohledu poněkud nelogický. Soused sice nesmí utrhnout jablko, které roste na větvi nad jeho pozemkem (smí pouze sebrat spadlé), na druhé straně mu však umožní seříznout větve podle potřeby tak, aby mu nestínily.

Plánujete-li stavbu na hranici pozemku, zákon uvádí podmínky, za jakých to lze udělat bez povolení úřadu a dokonce i bez ohlášení. V těchto podmínkách je kromě maximálních rozměrů stavby mimo jiné uvedeno i to, že stavba musí být nejméně 2 m od hranice pozemku. V opačném případě potřebujete patřičné povolení. V tomto případě bych nedoporučoval domluvit se pouze se sousedem. Ten se může za nějaký čas odstěhovat a novému sousedovi může stavba vadit. Pokud by se následně zjistilo, že byla postavena v rozporu s platnými právními předpisy, v krajním případě může být nařízeno i odstranění stavby.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…