Zazimování zahrady

23. 11. 2021

Zazimování zahrady

I když se meteorologové stále nedokážou shodnout na tom, jak bude probíhat letošní zima, je vždy prozíravější zahradu raději připravit na tu nejhorší alternativu počasí. Nakonec, jak se můžeme opakovaně přesvědčit, předpověď počasí na tři dny dopředu je již často nepřesná, a tak spoléhat na předpověď na několik týdnů dopředu stejně nelze. První mrazy se však již hlásí o slovo...

Na konci listopadu bychom měli mít již většinu práce s přípravou zahrady na zimu hotovou. Sezonní zahradní techniku jistě máte řádně ošetřenou a uklizenou. Nádoby na dešťovou vodu jsou vypuštěné a nejlépe obrácené dnem vzhůru, aby je led neponičil. Obdobně musí být ze stejných důvodů vypuštěná voda i ze všech venkovních zavlažovacích systémů. Naposledy zkontrolujeme skleník, zda není nějaká jeho část uvolněná. Polykarbonátové skleníky s hliníkovou konstrukcí raději pod hřebenem podepřete trámkem nebo fošnou, aby se v zimě pod těžkým sněhem lišta hřebene neohnula.

Důležité je na zimu připravit všechny rostliny. Častou chybou bývá, že lidé dávají na zimu rostliny v truhlících a jiných nádobách do skleníku, aby je ochránili před mrazem. Ve skleníku však teploty v zimě běžně klesají pod bod mrazu, a to zejména v noci. Naopak přes den, když svítí slunce, může ve skleníku teplota přesáhnout běžně i 20 °C. Při takové teplotě se rostliny probouzejí a mohou začít pučet. V noci však mráz narašené pupeny zničí. Rostlina se tak zbytečně vysiluje a pokud se to děje opakovaně po celou zimu, může ji to i zahubit. Rostliny by se proto měly umístit do chladné místnosti, kde teplota tolik nekolísá. Nemáte-li takovou místnost, můžete zkusit metodu, která se nám osvědčila – truhlíky a květináče zahrnout do kompostu, aby kořeny tolik nepromrzaly. Rostliny pak zakrýt bílou textilií, aby byly ochráněny před holomrazy.

Před holomrazy je nutné chránit i další rostliny na zahradě, a to nejen ty teplomilné. Osvědčeným způsobem je zakrytí chvojím, použít však můžete i kompost, slámu nebo seno. Někdo doporučuje i listí, to však nesmí být napadené chorobami. Navíc jej snadno rozfouká vítr. U citlivějších rostlin není od věci obalit jejich nadzemní část bílou textilií.

Mnozí si myslí, že v zimě už není třeba se o rostliny příliš starat. Ovšem většina stále zelených rostlin vyžaduje i v zimě mírnou zálivku. Zejména pokud je zima suchá a mrazivá. Zalévat je však nutné opatrně, nejlépe lehce vlažnou vodou v době, kdy nemrzne.

Trávník sice v zimě žádnou přílišnou péči nevyžaduje, měli bychom si však dávat pozor, abychom na něj zbytečně nevstupovali, když mrzne. Promrzlý pažit je křehký, poláme se, a tím se otevírá chorobám a plísním. Jestliže se i v zimě potřebujete po zahradě pohybovat, například chodit do dřevníku nebo kůlny, je dobré mít vybudované chodníčky. Ty nakonec oceníte i po zbytek roku, když prší a zahrada je rozblácená.

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…