Zajistěte si řádnou úrodu! Pomůže vám v tom hmyz.

15. 06. 2021

Zajistěte si řádnou úrodu! Pomůže vám v tom hmyz.

Pokud čekáte, že se v dnešním článku dozvíte, jak správě sázet, sít, zalévat, hnojit... a i jinak pečovat o záhony, keře a ovocné stromy, možná budete zklamáni. Takových návodů a rad bylo už napsáno bezpočet. Často se však zapomíná na něco zcela zásadního: že totiž naprostá většina rostlin se není schopna množit, růst a dobře plodit bez pomoci hmyzu.

Intenzívní zemědělství bohužel dramaticky snižuje počet zástupců hmyzí říše v přírodě. Ve snaze dosáhnout vyšších výnosů jsou používány látky, které sice hubí škůdce, bohužel však často zahubí i hmyzí predátory, kteří se těmito škůdci živí, a zpravidla i spoustu opylovačů.

Už ze základní školy všichni víme, že k tomu, aby z květu vyrostl plod, musí dojít k jeho opylení.  Někdy k tomu stačí vítr, ovšem nejvíce práce odvede při opylování právě hmyz. Ať už jsou to včely, motýli, čmeláci, brouci nebo mouchy, bez nich to prostě nejde. Chcete-li se tedy dočkat bohaté úrody ovoce a zeleniny, nezbývá nic jiného, než na zahradu hmyz přilákat nebo ještě lépe, rovnou jej na zahradě ubytovat.

Jak na to?

Najděte v zahradě vhodný kout, kde nebudete sekat trávu. Pokud zde navíc zasejete luční kvítí, stane se tento divoký koutek nádhernou částí zahrady, o kterou se nemusíte prakticky starat. Tím přilákáte všelijakou hmyzí „havěť“, která se vám odvděčí tím, že opylí i ostatní zeleň ve vaší zahradě.

Nainstalujte zde nějaké pítko, kam budete dolévat čistou vodu, aby měl hmyz co pít. Použít k tomu můžete různé nepotřebné nádoby nebo rovnou vybudujte z fólie malé mělké jezírko, fantazii se meze nekladou. Jediné, na co nesmíte zapomenout, je zajištění pevných bodů, po kterých bude hmyz moci vylézat, pokud by do vody spadl. Do vody třeba vložte větší kameny, které budou vyčnívat nad hladinu.

Více hmyzu v zahradě udržíte i tím, že mu poskytnete úkryt, ve kterém bude přebývat. Ve skrytém koutě nechte ležet hromadu přírodního odpadu: větve, kameny, suché listí apod. Hmyz ve skulinách nalezne bezpečný úkryt.

Umíte-li trochu zacházet s nářadím, můžete dokonce postavit hmyzí hotel. Potřebovat budete akumulátorovou vrtačku, pilu, kladivo, pár prken a vrutů, zbytek pletiva na králíkárnu a několik hřebíků.  Z prken sestavte domeček s přihrádkami, do kterých umístěte dřevěné hranoly, nebo špalky s navrtanými otvory, šišky, klacíky, kameny, duté stonky bambusu, rákosí nebo zbytky cihel s otvory z pálené hlíny. Ideální je vše zakrýt pletivem, aby hotel nemohli poničit a vyplenit ptáci. Do hotelu se rychle nastěhují včely samotářky, zlatoočky, čmeláci a další užiteční obyvatelé jako například slunéčka sedmitečná, která budou likvidovat mšice.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…