Zahrada v říjnu

06. 10. 2022

Zahrada v říjnu

V říjnu o sobě dává podzim citelně znát. Dny se krátí, ranní teploty mohou klesat pod nulu a je tedy nejvyšší čas začít zahradu připravovat na přicházející zimu.

Od října už nemusíme sekat trávník tak často, na zimu je lépe jej nechat o něco delší, bude odolnější a bude lépe snášet mráz. K hnojení již nepoužívejte dusíkatá hnojiva, používejte jen hnojiva s vyšším obsahem draslíku. Trávník můžete šetřit postřikem proti sněžné plísni. Průběžně z trávníku uklízejte spadané listí.

Postupně sklízejte zbytky plodů. Nezapomeňte na tzv. mumie – jsou plody, která zaschly na stromech a keřích. Přezimovaly by v nich parazité, houby a choroby. Nevyhazujte je do kompostu, mohly by jej kontaminovat. Raději je vyhoďte do popelnice. Pokud stále čekáte, že vám dozrají zbytky rajčat a okurek, je to již zbytečné. Rovnou je otrhejte. Rajčata ještě mohou dozrát otrhaná například v tmavé krabici.

Ostřihejte letničky, odstraňte trvalky a postupně uklízejte prázdné květináče a truhlíky.

Ze zeleninových záhonů odstraňte zbytky rostlin a zryjte je. Na podzim je můžete přihnojit i čerstvým hnojem, do jara se rozloží. Čerstvý hnůj ale nikdy nepoužívejte na jaře, spálil by rostliny.

Můžete vysadit některé cibuloviny, trvalky a okrasné dřeviny. Můžete dokonce vysévat i mrkev, na jaře vyraší s prvními teplými paprsky.  Říjen je také skvělým obdobím pro výsadbu většiny listnatých a jehličnatých dřevin nebo založení listnatého živého plotu. Sázet můžete rovněž angrešt nebo rybíz. Rostlinky mají čas dobře zakořenit a s jarním oteplením obrazí.

Připravte na zimu i zahradní jezírka. Zredukujte rostliny, které se příliš rozrostly, do poslední chvíle jezírko čistěte od spadaného listí. Před zamrznutím doplňujte vodu tak, aby pokles hladiny způsobený odpařováním neodkryl pobřežní rostliny mrazu.

Pokud máte na zahradě sudy a nádrže zachycující dešťovou vodu, nezapomeňte je včas vyprázdnit a obrátit dnem vzhůru. Pokud by v nich voda zamrzla, led by je mohl roztrhnout. Včas také vypusťte vodu ze zavlažovacích systémů.

Nezapomínejte ani na zahradní techniku, kterou už letos nebudete používat. Nyní je ideální doba svěřit techniku d servisů k pravidelné údržbě, vyhnete se tak jarnímu náporu zvýšeného zájmu o servis a nebudete muset čekat. Pokud si servis provádíte sami, u motorové techniky vyměňte olej v motoru, zkontrolujte a vyměňte zapalovací svíčky, vzduchové filtry, nezapomeňte promazat pohyblivé spoje jako jsou ložiska v kolech apod. Techniku důkladně očistěte. Pod nánosy trávy a nečistot by se zbytečně držela vlhkost, což by podporovalo korozi. Před uložením vypusťte palivo z nádrže, nastartujte motor a nechte jej spotřebovat i zbytky paliva z karburátoru. Biosložka v palivu by mohla vlivem vzdušné vlhkosti zatuhnout a ucpala by palivové kanálky. Biolíh má navíc také tu vlastnost, že vymývá změkčovadla z plastů. Tím se zkracuje životnost některých dílů, které jsou ve styku s palivem (různá těsnění, palivové hadičky, membrány v a plováky v karburátoru apod.).

Nezapomeňte si ale udělat i čas sami na sebe. Relaxujte, odpočívejte, vyrazte do přírody…

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…