Z čeho vysadit živý plot?

10. 09. 2021

Z čeho vysadit živý plot?

Živý plot nám v zahradě poskytne soukromí, skryje nás před zvídavými pohledy sousedů a kolemjdoucích. Do jisté míry působí i jako větrolam. Živý plot ovšem bude sloužit dlouhou řadu let, není možné ho jen tak snadno vyměnit. Proto je nutné důkladně zvážit, jakou funkci od něho hlavně očekáváme, a podle toho vybrat ty nejvhodnější rostliny. Na trhu dnes můžeme vybírat z celé řady rozmanitých keřů a dřevin, které jsou více či méně vhodné pro vytvoření živého plotu. Zároveň se nesmí zapomenout, že živý plot zabere nemalou část pozemku. Obeženete-li maličkou zahrádku košatými keři, může se stát, že vám zbude v zahrádce místečko sotva na stolek se židlí a lehátko. V takovém případě je lepší zvážit, zda by nebylo lepší podél plotu vysadit nějaké popínavé rostliny, které budou plnit obdobnou funkci, přičemž zaberou jen zlomek místa.

Většina prodejců vám bude při výběru rostlin vhodných pro výsadbu živého plotu zmiňovat zejména výhody. My na to půjdeme zcela opačně a upozorníme na možné problémy s některými dřevinami. Většinu z nich by vám zahradník při prodeji asi nejraději zamlčel.

 

Túje (thuja)

V českých zahradách je stále jednou z nejoblíbenějších dřevin pro vytváření živých plotů túje. Majitel nové zahrady po túji sáhne zejména proto, že již krátce po vysazení působí velmi elegantně a během krátké doby je z řady tújí hustý, zelený a nepropustný živý plot. Má to ovšem jeden háček. Opomeneme-li fakt, že zahrada obehnaná řadou tújí působí velice stroze, bez nápadu, s tújemi po pár letech nastane několik potíží, které si mnozí lidé zpočátku vůbec neuvědomí. V prvních letech po vysazení má túje, co se vzhledu týče, opravdu jen málo konkurentů. Nelze sice zpravidla dosáhnout jednolitého, dokonale střiženého plotu, jednotlivé stromky budou patrné i více než 10 let. Z počátku nebude problém zastřihávat vrcholky do jedné roviny a budete mít uspokojivý dojem, že stromky konečně dorůstají rozměrů, ze kterých dosáhnete zastřižením požadovaného tvaru. Ovšem tím, jak túje nabírají od spodní části do šířky, začínají zároveň odspoda pelichat. Při zastřihávání se začnou ve spodní části objevovat výrazně prořídlá místa, která nelze žádný způsobem zmladit. Jak túje budou dorůstat, začnou se jejich větve zvětšovat a zároveň klesat směrem k zemi, a budou tak zabírat čím dál více místa. Budete-li je chtít zkrotit a zastřihnete je, objeví se opelichané hnědé větve a holé kmeny. Nezřídka již po dvaceti letech nezbývá, než túje prostě zlikvidovat a vykopat. Pokud jste ovšem ochotni smířit se s těmito možnými potížemi, může být túje tím pravým, co hledáte.

 

Tis červený

Tis patří mezi nádherné jehličnany. Dá se poměrně dobře tvarovat, na rozdíl od túje dobře snáší i hluboký tvarovací řez. Než doroste do velikosti dokonalého živého plotu, však budete čekat řadu let. Jste-li ochotni čekat, z plotu se budou radovat i celé další generace. I tis má ovšem jeden háček, který je poměrně zásadní. Prakticky celá rostlina je prudce jedovatá, a to včetně suchých větviček. Průběh otravy je rychlý, smrtelný a dosud není znám žádný protijed. S ohledem na to, že se v každé zahradě třeba jen občas pohybují děti, takovou rostlinu tam asi pěstovat nechcete.

 

Habr

Častým kandidátem na živý plot je habr. Je levný, a přestože se jedná o listnáč, zahradu dobře kryje i v zimě, neboť suché listí shodí až na jaře, těsně před tím, než vypučí listí nové. Habr se dá poměrně dobře tvarovat, i on má ovšem své konkrétní nevýhody. Často bývá napadán různými škůdci a chorobami. Pupeny může napadnout hálčivec a poznáte to až u vyvinutých listů, které jsou různě pokroucené. Ochrana proto musí být preventivní, tedy postřikem ještě v době rašení. Habr bývá napadán i padlím, což má za následek hnědnutí listů a předčasné ukončení vegetace. V teplých a deštivých dnech mohou být habry napadány řadou houbových onemocnění, proti některým jsou i postřiky neúčinné. Zahradník vám doporučí habr přesadit tam, kde není půda tak vlhká a kde i habr bude po dešti rychleji osychat. Pokud však máte z habru živý plot, není vám rada, abyste jej přesadili jinam, nic platná…

 

Zimostráz (Buxus)

Obdobně jako habr je na tom i zimostráz, nebo chcete-li, buxus. Ten známe zpravidla jako nízký keř, ovšem dorůstat může až 10 metrů. Je hustý, velice dobře se tvaruje. Bohužel bývá také napadán škůdci a houbami. V poslední době jej stále častěji likviduje zavíječ zimostrázový. Jeho housenky okusují z počátku jen listy uvnitř keře, tudíž si jich ani nevšimnete. Pak už může být pozdě. Larvy housenek na buxusu přezimují, znamená to, že jej musíte začít pravidelně kontrolovat již od jara. V případě napadení pak neprodleně rostliny ošetřete vhodným postřikem.

Zavíječ zimostrázový

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…