Vývoj akumulátorové techniky

12. 01. 2022

Vývoj akumulátorové techniky

Pokrok v konstrukci akumulátorů umožnil v posledních letech jejich využití i v oblastech, ve kterých by ještě před pár roky bylo použití akumulátoru nemyslitelné.  Nejčastěji jsou diskutovány elektrické automobily, u kterých se výrobci předhánějí zejména s maximálním dojezdem najedno nabití, přičemž stále zůstává otevřená otázka, co dělat v případě, kdy v zimě uvíznete několik hodin v koloně a pokud si budete topit, rychle spotřebujete veškerou energii z baterie. Obdobným problémem může být i poměrně dlouhá doba nabíjení a nedostatečný počet nabíjecích stanic.

Tyto problémy naštěstí při použití akumulátorů v nářadí a zahradní technice odpadají. Moderní lithiový akumulátor má několikanásobně vyšší kapacitu, než dnes již zastaralé baterie s niklovými články.  Lithiové akumulátory jsou vybavené řídící jednotkou, která se stará o rovnoměrné nabíjení i vybíjení jednotlivých článků tak, aby byla zajištěna jejich co nejdelší životnost. Neustálým vývojem procházejí i samotné lithiové články. Při stejné velikosti se zvyšuje jejich kapacita. Do akumulátoru se tak vejde stále více energie, aniž by se jakkoli zvětšovaly jeho rozměry, nebo stoupala jeho hmotnost. Naopak – lithiové akumulátory jsou zpravidla menší a lehčí než dříve používané niklové akumulátory, přičemž mají i několikanásobně vyšší kapacitu.  Stroj s lithiovým akumulátorem je proto lehčí a vydrží pracovat na jedno nabití déle.

 

V čem jsou akumulátorové stroje lepší?

Není to tak dávno, kdy jsme mohli vybírat pouze mezi stroji poháněnými spalovacím motorem nebo elektrickou energií ze zásuvky.  Spalovací motor má sice vysoký výkon, na plnou palivovou nádrž vydrží pracovat i celé hodiny a v případě nutnosti palivo kdykoli dolijete z kanystru. Nejste omezováni žádnými přívodními kabely a také je můžete používat i tam, kde není elektřina dostupná, ale…

Spalovací motor je poměrně složitý stroj, který vyžaduje pravidelnou údržbu, musí být dokonale seřízen, pravidelně se musí měnit zapalovací svíčka, vzduchový filtr nebo olej. Nezkušení uživatelé mohou mít někdy problém s jeho nastartováním. Spalovací motor je hlučný, těžký, produkuje emise. Pracovat například s benzínovou motorovou pilou v uzavřené místnosti není možné kvůli jedovatým zplodinám z výfuku. Klasický elektrický stroj má sice snadnou údržbu, je méně hlučný, lehčí, ale ten přívodní kabel...  Tam kde není elektřina, máte smůlu a tam kde je, musíte neustále dávat pozor na kabel. Omezuje vás při práci, neustále se někde plete, nejednou jej někdo omylem přesekl sekačkou nebo přestřihl plotostřihem.  Nejhorší je, když vám chybí pár centimetrů délky přívodního kabelu, abyste s nářadím dosáhli tam, kam potřebujete.

Moderní akumulátorové stroje nemají žádná z výše uvedených omezení.  Lehký lithiový akumulátor může některé stroje napájet i celé hodiny. S akumulátorovou pilou můžete řezat kdekoli. V lese, na zahradě, ale i v uzavřené dílně, aniž ji zamořily zplodiny z výfuku.  U akumulátorové pily nebo křovinořezu ani nepotřebujete chrániče sluchu, chod je naprosto tichý.

Akumulátorová sekačka vyžaduje vlastně jen pravidelné broušení nože. Na jedno nabití zvládne posekat travnatou plochu o rozloze i více než 600 m2.  A tam kam se sekačka nedostane, lze použít akumulátorový vyžínač nebo akumulátorový křovinořez.

Díky akumulátorovým programům navíc můžete pořídit stroje, které jsou napájené stejným akumulátorem. Nemusíte proto pořizovat drahé akumulátory a nabíječky ke každému stroji zvlášť. Jednoduše přendáte akumulátor z jednoho stroje na druhý. Mohou to být již zmíněná sekačka, křovinořez nebo vyžínač trávy, ale i řetězová pila, plotostřih, vysavač listí, kultivátor, rotační kartáč, postřikovač, tlaková myčka nebo sněhová fréza.  Odpadá otravné rozmotávání prodlužovacích kabelů, nebo míchání benzínu s olejem. Nebudete sousedy obtěžovat nadměrným hlukem. Nebudete se vztekat se startováním motoru, který se nějakého nepochopitelného důvodu nechce rozběhnout. Nejste omezováni žádným přívodním kabelem, který se neustále někde plete a zachytává.  Stačí vám jen nabitá baterie a ideálně druhá baterie připravená na nabíječce. Ty pak mížete střídat a pracovat tak klidně můžete třeba celý den…

 

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…