Vše co potřebujete vědět o robotické sekačce

10. 03. 2022

Vše co potřebujete vědět o robotické sekačce

Pokud zvažujete koupi robotické sekačky, pravděpodobně nepovažujete pravidelné a stále dokola se opakující sečení trávníku za činnost, při které se dá relaxovat. A možná s pořízením robota váháte jen proto, že si nejste jistí s tím, jak spolehlivý robot je a jak kvalitně sečení odvede. Pokusíme se proto odpovědět na některé nejčastěji kladené dotazy.

Pro jakou zahradu je robotická sekačka vhodná?

Robot se určitě nehodí pro každou zahradu. Pokud chováte psa, který rád v zahradě hrabe, je takřka jisté, že robot v takové pasti, kterou mu mazlíček připraví, uvízne. Relativně malá kola robotické sekačky nedokážou překonat díry, vyjeté koleje ani další podobné nerovnosti v trávníku. Robotická sekačka je určena pro sečení pravidelně udržovaného trávníku, který je dostatečně rovný.  Problém pak může nastat i ve chvíli, kdy na trávníku bude pohozen nějaký předmět. Těm větším se robot dokáže vyhnout, ovšem provázek pohozený dětmi robot nerozpozná a ten se pak může namotat do nuže nebo na kola.  Kdo má děti, dobře ví, že po zahradě dokážou poházet cokoli – od hraček až po oblečení. Nezbývá pak nic jiného, než každý večer projít zahradu a vše posbírat, jinak to robot následující den může rozsekat a sám se při tom může poškodit.

Může být robot pro děti nebezpečný?

Robot je vybaven mnoha senzory, jejichž účelem je zabránit poškození robota, ale i případnému poranění. Nebezpečné jsou zejména nože rotující pod robotem, robot je ale vybaven polohovým senzorem, a když dojde k jeho převrácení, nože se okamžitě zastaví.  Přesto ale není vhodné nechávat děti bez dozoru v zahradě, ve které robotická sekačka právě seče. Každá sekačka je navíc na vrchí straně opatřena velkým bezpečnostním tlačítkem, kterým ji lze kdykoli okamžitě zastavit.

Jak robot pozná, kde má sekat?

Prostor pro sečení je vymezen kabelem, do kterého nabíjecí základna vysílá signál. Snímače na sekačce zajistí, že vymezovací kabel nepřejede a bude se pohybovat jen ve vymezeném prostoru. Jestliže by přeci jen z nějakého důvodu robot vymezený prostor opustil, senzory poznají, že se nachází mimo smyčku vytvořenou kabelem a robot se nejprve pokusí vrátit. Jestliže cestu nenalezne, zastaví a na displeji bude hlásit chybu. Obdobně se zachová, pokud by došlo k přerušení kabelu. Není proto důvod se obávat, že by sekačka opustila vymezený prostor a vydala se na výlet.

Jakým způsobem robot seká?

Jak už jsme si řekli, robot se pohybuje ve vymezeném prostoru.  Narazí-li na kabel, otočí se a pokračuje v sečení. Během sečení mění v nastaveném algoritmu režim pohybu. Chvíli jezdí v rovně pruzích, pak se pohybuje po spirále v kruzích. Pohyb je optimalizován tak, aby robot nevynechal při sečení žádné místo.  Jestliže robot v průběhu sečení zaznamená vybití baterie, vydá se přímým směrem, dokud nenarazí na vymezující kabel. Po kabelu se pak sám automaticky vrátí na nabíjecí základnu.  Způsob pohybu můžete sledovat na animaci:

Je instalace nabíjecí základny a kabelu složitá?

Není. Je ale důležité vše předem pečlivě naplánovat. Nabíjecí základna potřebuje mít v dosahu elektrickou zásuvku. Kabel můžete uložit buď na zem a upevnit jej pomocí kolíků,  jistější ovšem je vytvořit v zemi drážku hlubokou 2 - 5 cm a kabel ukrýt pod zem. Minimalizuje se tím riziko jeho poškození.

Jak velkou plochu může sekačka sekat?

Velikost plochy je omezena v podstatě jen kapacitou baterie a délkou kabelu, který vymezuje plochu pro sečení. Robotické sekačky HECHT jsou aktuáně nabízené i ve verzi, která může posekat až 1500 m2.  Navíc sekačka má tu výhodu, že nemusí posekat celkou plochu na jedno nabití. Pokud akumulátor dojde, vrátí se na nabíjecí zakladnu, dobije se a v práci může pokračovat. Ovšem není možné plochu sečení zvětšit jen tím, že prodloužíte vymezovací kabel. Na kabelu vznikají ztráty a pokud má signál ze základny putovat delším kabelem, je nutné i úměrně zvětšit průřez kabelu, aby se ztráty eliminovaly.

 

Jak sekačka pozná, kdy má sekat?

Sekačku lze snadno naprogramovat jednoduše nastavíte časy a dny v týdnu, kdy má sekat. Můžete tak vybrat dobu, kdy vás bude nejméně obtěžovat, nebo kdy není nikdo doma. Mokrá tráva se ale seče špatně, nože po ní kloužou a tráva se lepí pod šasi. Většina robotů je proto vybavena dešťovým senzorem a když prší, sekačka práci přeruší a vrát e na nabíjecí základnu. U většniny sekaček je ale možné dešťový senzor i deaktivovat.

Jak je sekačka chráněna proti odcizení?

Sekačka po většinu sezóny "bydlí" venku v zahradě a může proto být lákadlem pro zloděje. Proto je chráněna kódem PIN. Jeho zadání je vyžadováno pokaždé, když se sekačkou budete nějak maniulovat. Pokud by nějaký zloděj sekačku odnesl, nebude mu k ničemu, protože ji bez kódu nelze spustit. Díky tomu není sekačka pro zloděje zajímavá.

 

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.