Vrcholí sezóna sklizně jahod: Proč je nutné odstraňovat šlahouny

22. 06. 2023

Vrcholí sezóna sklizně jahod: Proč je nutné odstraňovat šlahouny

Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších a nejdokonalejších letních plodin. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura dělají z jahod oblíbený doplněk ke slavnostním dezertům, salátům a mnoha dalším pokrmům. A právě v těchto týdnech vrcholí sezóna sklizně jahod, kdy jsou plody zralé a připravené ke sběru. Je však také důležité, věnovat čas odstraňování šlahounů.

Šlahouny vyrůstají z mateřské rostliny jahodníku.  Na jejich koncích vznikají nové rostlinky, které mají snahu zakořenit.  Pokud je nebudete kontrolovat, jahodníky se můžou velice rychle a nekontrolovaně šířit po okolí. Na první pohled by se mohlo zdát, že výhony jsou prospěšné, protože zvyšují produkci jahod. Nicméně, pokud je cílem získat kvalitní a bohatou sklizeň, je důležité odstraňovat šlahouny z mateřských rostlin. Odstranit by se měly vždy, kdykoli se objeví. 

Existuje několik důvodů, proč se šlahouny odstraňují. 

Prvním důvodem je zaměření energie mateřské rostliny na produkci kvalitních plodů. Jahodníky mají omezené zásoby energie, které jsou potřebné pro růst a vývoj. Pokud necháme šlahouny nerušeně růst, budou spotřebovávat cenné živiny a energii, které by jinak mohly být použity k posílení mateřské rostliny a zrání plodů. Odstraněním šlahounů se zajišťuje, že veškerá energie je zaměřena na plody a mateřská rostlina zůstává silná a zdravá. 

Jahodníky jsou rostliny, které mají tendenci se velmi rychle rozrůstat a šířit. Neodstraněné šlahouny mohou vést k přeplnění záhonů a překážet při pěstování a sklizni. Pravidelné odstraňování šlahounů pomáhá udržovat kontrolu nad růstem a šířením rostlin a uvolňuje prostor pro další pěstování. 

Hustý porost nových rostlin brání proudění vzduchu. To může vést k zvýšené vlhkosti mezi listy a nedostatku slunečního světla, což zvyšuje riziko vzniku plísní a hniloby plodů. Pravidelným odstraňováním šlahounů se zajišťuje dobrá cirkulace vzduchu a snižuje se pravděpodobnost vzniku chorob, což přispívá ke kvalitě jahod. 

Existuje však jeden důvod, kdy šlahouny nechat.

Po třech letech pěstování se výnos jahodníků začíná snižovat. Rostliny ztrácejí svou vitalitu a nemají už schopnost plodit dostatečné množství kvalitních jahod. Staré jahodníky je třeba odstranit, obnovit kvalitu půdy a vysadit jahodníky nové. Nechcete-li sazenice kupovat, můžete nechat některé zdravé a silné šlahouny vyrůst. Jakmile začnou kořenit, opatrně je odstřihněte, jemně je zatlačte do květináčku s kvalitním substrátem a v polovině léta je vysázejte do připraveného záhonu. Nezapomínejte, že pri výsadbě musí zůstat vdy srdíčko rostliny nad zemí. 

Vrchol sezóny sklizně jahod přináší mnoho radosti, a aby tato radost byla maximální, je důležité věnovat pozornost péči o rostliny. Odstraňování šlahounů je jedním z klíčových úkolů, které pomáhají zajistit zdravý růst, kvalitu plodů a snadnější pěstování. S dodržováním správných postupů péče můžete těšit se sladkými a šťavnatými jahodami po celé léto. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…