Tři pravidla pro krásný trávník

19. 04. 2022

Tři pravidla pro krásný trávník

Udržet na zahradě pěkný trávník opravdu není žádná věda. Pokud vyloženě netoužíte po kratičkém golfovém greenu a spokojíte se s pěkným hustým pažitem, ve kterém můžete třeba jen tak polehávat v horkém letním dni, stačí dodržet tři velice jednoduchá pravidla:

 

1. Vertikutace

Vertikutaci nikdy neprovádějte u trávníku mladšího než 3 roky, nemusí být ještě dobře zakořeněný a mohli byste jej poškodit. U starších trávníků je naopak důležitá alespoň 2x v roce. Na jaře od března nejpozději do konce dubna, na podzim ideálně v průběhu září.  Vertikutací rozrušíte vrchní tvrdou krustu na půdě, díky tomu se do ní pak dostává lépe vzduch i vláha. Vertikutací také rozrušíte mladé výhonky a tím přinutíte trávník houstnout. Po vertikutaci také můžete do rozrušené půdy lépe zapravit travní semeno pro obnovu poškozených míst a hnojivo.

 

2. Přiměřená výška trávníku

Nikdy nesečeme trávník více než o 1/3 jeho výšky.  Trávník by se tím příliš oslabil, následkem čehož hůře regeneruje a je náchylnější k chorobám. Zároveň nadměrným zakrácením odhalíte spodní část stébel slunci a UV záření. Taková náhlá změna může trávník spálit. 
Nesnažte se mít trávník co nejkratší. Zejména v horkých a suchých měsících jej raději nechte co možná nejdelší. Bude lépe odolávat suchu, v zemi bude lépe držet vláhu. Bohužel ani tak se při déletrvajícím suchu nevyhnete nutnosti závlahy, ovšem vyšší trávník nebudete muset zalévat tak často.

Pokud trávník budete sekat zbytečně nízký a navíc tupým nožem, bude méně odolný suchu a chorobám.

3. Ostrý nůž na sekačce

Ostrost nože je podceňována nejčastěji. Při vysokých otáčkách totiž i tupý nůž dokáže nárazem vrchní část trávníku odtrhnout, což je ovšem zároveň tím přehlíženým problémem. Tím, že trávník odtrhne, je konec stébel roztřepený, špatně regeneruje a rychleji vysychá. Vršek trávníku pak žloutne a hnědne, trávník je rovněž náchylnější k různým chorobám. Ostrý nůž při sečení udělá rovný řez, který se rychle zacelí a trávník zůstává svěží.

 

Autor: PST

 

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.