Trápí vás plevel prorůstající spárami?

31. 05. 2021

Trápí vás plevel prorůstající spárami?

Plevel prorůstající mezi dlažbou či ve spárách chodníků a teras můžete zlikvidovat mnoha způsoby. Účinně se s ním dá sice bojovat pomocí různých herbicidů, pokud však nechcete v zahradě používat chemii, můžete vyzkoušet několik našich tipů, které mohou být stejně účinné.

Plevel odstraníte mechanicky

Vydloubat a vyřezat plevel ze spár špachtlí nebo starým nožem je k přírodě nejohleduplnější. Na druhé straně to dá nejvíce práce. Mladé a menší prorůstající rostliny lze relativně účinně zničit také pomocí tlakového čističe (tzv. wapky). Na současném trhu jsou dostupné i čističe spár, které plevel vytrhají pomocí kartáče.
Plevel rovněž můžete vypálit i horkovzdušnou pistolí nebo vypalovačem plevele, který je pro tuto práci přímo určený. Při vypalování však musíte dávat pozor, abyste nic nepodpálili.

Zkuste využít i „obyčejná kouzla“

Většině plevelů překvapivě nesvědčí obyčejný škrob. Plevel můžete posypat i jinými běžnými prostředky, které najdete doma. Dobrým nápadem může být i použití horké vody po uvaření brambor. Vařící voda dokáže zasáhnout i kořeny a co nezničí teplo, to dodělá škrob z brambor rozpuštěný ve vodě.
Zkusit můžete i obyčejný ocet. Ten lze použít neředěný, nebo si můžete namíchat roztok octa se solí a špetkou saponátu na nádobí. Ten pak aplikujte postřikovačem. Dávejte ale pozor, abyste nezasáhli i rostliny, které zahubit nechcete. Používejte jej proto za bezvětří v době, kdy neočekáváte déšť, který by roztok v krátké době spláchl, a tím snížil jeho účinnost.

Účinná je i samotná kuchyňská sůl. I tu můžete rozpustit ve vařící vodě a nalít do spár, nebo jí do spár přímo nasypat. Mějte však na paměti, že sůl škodí všem rostlinám a déšť sůl časem vsákne do půdy. Proto by se to s ní nemělo přehánět.

Některé velmi vytrvalé rostliny asi nikdy nezničíte úplně. Dlažba rozrostlým kořenům poskytuje ochranu, a proto je prakticky nemožné je zcela zlikvidovat. Počítejte raději s tím, že vyhraná bitva je jen dočasná a tažení do boje s plevelem tak budete muset časem opakovat.

Autor: PST


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…