Sekačce je právě dnes 191 let!

31. 08. 2021

Sekačce je právě dnes 191 let!

Víte, že první sekačka na trávu byla patentována 31. srpna 1830? Dnešním dnem proto sekačky slaví 191 let od svého vzniku. O patent na první sekačku zažádal Angličan Edwin Beard Budding a tento patent mu byl 31. srpna 1830 skutečně udělen.

Tehdy se samozřejmě nejednalo o stejný typ sekačky, jaký vídáme na většině našich zahrad, ale o sekačku vřetenovou, která stále patří mezi nejoblíbenější typ sekaček především ve Velké Británii. Budding dostal nápad na konstrukci vřetenové sekačky ve chvíli, kdy se díval na stroj na zastřihávání plátna. Tento stroj pomocí vřetenového válce odstřihával tenký pásek nerovnoměrného okraje plátna, a výsledkem byl dokonale rovný okraj!

Sekačka byla navržena pro sečení trávníků na sportovištích, v rozlehlých zahradách a parcích. Sekačku museli obsluhovat dva lidé – jeden ji táhl a druhý tlačil. Před hlavním velkým válcem, který pomocí převodů roztáčel vřeteno, byl umístěný druhý menší, pomocí kterého se nastavovala výška sečení. První dvě sekačky putovaly do Zoologické zahrady Regent's Park v Londýně a Oxfordské vysoké školy.

Po deseti letech inovací byla vytvořena výkonnější sekačka tažená zvířaty. Trvalo dalších 16 let, než vznikla první sekačka poháněná párou. První firma specializovaná na výrobu sekaček byla založena až v roce 1921.

Sekačky se časem začaly těšit velké oblibě a v zahradách nahradily postupně kosy. Vřetenové sekačky dokonale zastřihávají nízký trávník, a právě díky původu vřetenové sekačky se mu říká anglický.

První rotační sekačka, kterou známe dnes z většiny českých zahrad, byla patentována až před druhou světovou válkou. Ovšem většího rozmachu se rotační sekačky dočkaly až v 50. letech, kdy vypršel tento patent, a tak se mohly dostat do celosvětové masové výroby.

Přestože dokonalého anglického trávníku lze dosáhnout jen s vřetenovou sekačkou, rotační sekačky se staly oblíbenější díky své jednodušší a levnější konstrukci, snadnější obsluze i údržbě.

 

Autor: PST

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.