Robotická sekačka: nová éra péče o trávník!

28. 04. 2023

Robotická sekačka: nová éra péče o trávník!

Představte si, jak krásně voní čerstvě posečená tráva, nebo jak příjemně v horkých letních dnech příjemně chladí nohy… Mám kamaráda, který bydlí v paneláku a nemůže se dočkat víkendu, až přijede na chatu a bude relaxovat při sekání trávy. Ale ne každému se chce trávit čas sekáním trávy, zvláště když je to často poměrně zdlouhavý a fyzicky náročný úkol. Ale naštěstí existuje řešení: robotická sekačka. Tato moderní technologie nám umožňuje ušetřit čas a síly a místo sekání se můžeme věnovat něčemu jinému.

Robotické sekačky jsou navrženy tak, aby se dokázaly samy pohybovat a sekat trávu bez lidského zásahu. Tyto stroje jsou vybaveny senzory, které jim umožňují snadno se vyhýbat překážkám a určovat hranice plochy, kterou mají sekat. Robotická sekačka se pohybuje ve vymezeném prostoru, sekat bude v nastaveném čase v určené dny bez ohledu na to, zda jste doma. Sama například pozná, že prší a mokrá tráva se seká špatně, tak sečení odloží.

Jednou z největších výhod robotických sekaček je již zmíněná úspora času. Díky tomu, že sekačka pracuje sama, můžete si v klidu užívat svůj volný čas a dělat to, co vás baví. Například si přečíst knihu, uvařit si oběd, nebo si jen tak lehnout na lehátko a relaxovat.


Seká to samo... 😀

Robotická sekačka je poměrně tichá, zároveň je i bezpečná. Pokud by se například převrátila, polohové senzory jí okamžitě zastaví. Ostré nože roztočí jen za předpokladu, že stojí ve správné poloze na zemi.  

Další výhodou robotické sekačky je, že nemusíte plánovat, kdy posečete trávu. Někdy se může stát, že nemáte prakticky žádnou možnost posekat trávu, protože celý víkend proprší a nezbývá vám nic jiného než vystihnout jedno odpoledne uprostřed týdne, kdy spěcháte domů unavení z práce, abyste stihli posekat zahradu, než se setmí. Robotická sekačka trávník poseká bez ohledu na to, jestli jste doma, nebo jste třeba na dovolené v zahraničí.

Možná vás nyní napadlo, že nechat drahou sekačku na zahradě, když nikdo není doma může být neodolatelným lákadlem pro zloděje. Jenže ona by taková kradená sekačka nikomu k ničemu nebyla. Kdykoli totiž někdo se sekačkou manipuluje, sekačka to zaznamená a pro spuštění bude vyžadovat zadání PIN. Pokud jej neznáte, sekačku nezprovozníte. Tohle zloději zpravidla dobře vědí a riskovat, že budou přistiženi při krádeži nepoužitelné sekačky, se jim proto moc nechce.

Také máte pocit, že sousedův trávník je hustější a zelenější? Zatím co vy pravidelně trávník provzdušňujete, hnojíte, doséváte a sečete, on ten svůj jen jednou za čas přejede sekačkou, a přesto vypadá líp? Můžu vás ujistit, že je to tím, že se na jeho trávník díváte přes plot. Nicméně robotická sekačka vašemu trávníku prospěje tak, že vám ho bude soused závidět. Finta je v tom, že robot může sekat trávník několikrát týdně, nebo třeba i každý den. A když je trávník udržován neustále dokonale zastřižený, sečení pro něj neznamená takový šok, jako když jej jednou za týden zkrátíte klasickou sekačkou na polovinu.

Robotická sekačka zároveň při pravidelném sečení vlastně mulčuje. Nesbírá trávu do koše, drobné kousky odseknuté trávy spadnou na zem, kde rychle zetlejí. Trávník má díky tomu nepřetržitý přísun živin, což se rychle projeví na jeho kondici.

Stále ještě váháte, jestli se pořízení robotické sekačky opravdu vyplatí? Zkuste si spočítat, jak dlouho vám trvá, než posečete zahradu běžnou sekačkou. Pak si spočítejte, že trávu sečete od března do listopadu průměrně 4x za měsíc. Kdyby vám jedno sečení trvalo pouhou hodinu, strávili byste ročně s ruční sekačkou průměrně 36 hodin. To je čas, který díky robotické sekačce můžete věnovat rodině nebo koníčkům. A když připočtete i získanou svobodu, když nemusíte pospíchat domů posekat trávu, protože má několik následujících dní propršet, myslím že je volba jasná.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…