Proč patří stromy do zahrady?

29. 07. 2021

Proč patří stromy do zahrady?

V současnosti je trendem stromy v zahradách nahrazovat spíše keři a pečlivě střiženými živými ploty. Pokud už se nějaký strom v zahradě objeví, nezřídka se jedná o nějaký cizokrajný druh, který je sice nádherný, ale v zahradě působí jako „pěst na oko“.

Současným moderním zahradám tak nějak schází duše. Pohledem těkáte po květinách a dřevinách dovezených z nejrůznějších koutů celé planety. Každá rostlina má při tom pevně určené místo v pečlivě udržovaném záhoně, který lemuje dokonale střižený trávník. Jakmile se v takové zahradě objeví děti s míčem, nervózně je sledujete, aby nešláply, kam nemají, nebo aby míč nepocuchal některou nepřirozeně přešlechtěnou rostlinku. V takové zahradě vám stín poskytne pouze slunečník, nebo pergola. Vše je tady umělé.

Pak si zkuste představit zahrady našich babiček, kde děda na lavičce ve stínu pod jabloní popíjel kafe.  Opodál se ve vykotlané hrušni usadily sýkorky. Děti se psem pobíhaly ve střapaté trávě, tu si utrhly třešeň, tam si utrhly hrozen rybízu… Babička láteřila, že jí pes proskočil pivoňkami, když se hnal za míčem, který skončil v růžích. To je přesně ta zahrada, ve které chcete odpočívat.

Naši předci neznali klimatizaci a ani jí nepotřebovali. Okolo stavení zasadili stromy, které v létě poskytly potřebný stín a v zimě, kdy je světla méně, listí ze stromů opadalo, a slunce se tak dostalo do oken. Vše probíhalo přirozeně.

Stromy do zahrad prostě patří, v jejich korunách se ukrývají a hnízdí ptáci, žijí v nich i různé druhy hmyzu. I člověk se v blízkosti stromů cítí jaksi lépe. Strom poskytuje v horkých dnech tolik potřebný stín. V neposlední řadě nám stromy mohou poskytnout i své plody.

Pokud se rozhodnete vrátit své zahradě tradičního ducha, je nutné pečlivě zvážit, jaký strom vysadíte na to které místo. Z počátku malý stromek se za pár let rozkošatí. Když jeho větve přesáhnou přes plot, může být zdrojem sousedských sporů. Bylo by škoda vysadit strom blízko plotu, abyste mu po letech museli mrzačit pilou polovinu koruny.

Co je tedy nutné zohlednit?

  • Mám pro zvolený strom na zahradě dostatek místa? Jak velká bude jeho koruna za 10 – 20 let? Tento problém už jsme vlastně zmínili. Strom by neměl přesahovat za hranice vaší zahrady. Přestože vy jste jej vysadili kvůli stínu, soused může mít jiné představy. Strom zasazený na hranici pozemku nezasahuje přes plot jen větvemi. Většinou si neuvědomujeme, že strom má i kořeny, kterými čerpá živiny a vodu. Soused asi nebude nadšený, když mu váš strom bude odsávat vodu z pracně zalévaných záhonů. Zapomenout nesmíme ani na to, že sousedovi může vadit listí, které bude padat na jeho pozemek.
  • Nebude strom příliš vysoký, aby ohrožoval okolí? Co se stane, když se do stromu opře silný vítr? Některé stromy relativně rychle vyrostou, ale mají mělké kořeny. Takový strom se do zahrady nehodí. Brzy vyčnívá ze svého okolí a do jeho koruny se může dobře opřít vítr, který jej snadno zlomí nebo vyvrátí.
  • Budu zvládat hrabat listí? Velký strom sice poskytne hodně stínu, ale také na podzim shodí pořádnou nadílku listí. A pokud se jedná o drobné listí, jaké má například vrba, bude se hrabat hodně špatně. Dnes vám s tím naštěstí mohou pomoci vysavače a fukary na listí. Některé stromy ale opadávají pozvolna, a tak budete listí opakovaně uklízet i několik týdnů.
  • Není někdo v okolí alergik? Bylo by bezohledné pyšnit se na své zahradě topolem nebo břízou na úkor toho, že soused alergik nemůže ani vyvětrat, natož vyjít před dům.
  • Chci okrasný, nebo ovocný strom? Ovocné stromy zpravidla vyžadují o trochu více péče a někdy jsou náchylnější k napadení různými škůdci, nebo chorobami. Za opečovávání se vám ale odmění svými plody.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.