Proč nepálit spadané listí?

11. 11. 2022

Proč nepálit spadané listí?

Pálit či nepálit listí? Náš nedávný článek vyvolal diskuse plné emocí. Mnoho lidí listí bohužel vnímá jako odpad, kterého je třeba se zbavit. Je to škoda, protože listí může být cennou surovinou.

Zabijete spoustu užitečných živočichů. Listí má v přírodě své místo. Přezimují v něm všelijaké užitečné potvůrky, které vám příští rok budou na zahradě pomáhat. Samozřejmě v něm přežívají také tvorečkové, které člověk v zahradě rád nevidí, ale i ti do přírody patří.

Listí je biologický odpad plný cenných živin. Když nemůžete nebo nechcete listí sami kompostovat, zkuste jej třeba dát do pytlů a odvézt do kompostárny. To platí zejména pro listí zasažené chorobami. V kompostárně probíhá proces kompostování za poměrně vysokých teplot, které choroby zničí a listí se přemění na hodnotnou surovinu.

Listí může poskytnout zimní obydlí pro ježky. Člověk svou činností znepříjemnil život spoustě tvorů, kteří dnes jen stěží hledají úkryt pro přezimování. Zkuste na zahradě vyrobit domek pro ježky, který zasypete listím a dalším kompostovatelným materiálem. Proces tlení bude domeček zahřívat a ježci budou přezimovat jako v bavlnce. Časem pak kompost využijete v zahradě.

Napadlo vás, že by se v listí daly pěstovat například brambory? Smíchejte listí s posečenou trávou a na jaře a vytvořte alespoň 20 cm silnou vrstvu. Na jaře do ní zasaďte naklíčené brambory a v průběhu roku přisypávejte posečenou trávu. Na podzim pak sklidíte úrodu brambor, a ještě vám zbude kvalitní kompost.

Zdravé, nenapadené listí využijete také jako mulč k zazimování rostlin. Například růže, ale další trvalky a keře mohou být citlivé na promrznutí kořenů. Přihrňte je nad kořeny listím a zeminou, hromádku zakryjte klestím, aby listí nerozfoukal vítr a rozkládající se listí udrží kořeny v teple.

Pálení suchých rostlinných materiálů obce často omezují a upravují obecně závaznými vyhláškami a rozhodně to nedělají z pouhého rozmaru ve snaze znepříjemnit lidem co nejvíc život. Právě naopak. Kdyby všichni lidé byli ohleduplní a používali zdravý rozum, spousty vyhlášek a zákonů by vůbec nebylo třeba. Bohužel se vždy najde někdo bezohledný, schopný ponořit do hustého nezdravého dýmu polovinu vesnice.

Dříve sice pálení listí na vesnicích bylo něčím poměrně běžným, ale dnes se někam vytratila nejen ohleduplnost, ale i zodpovědnost. Vzpomínám na dědu, který na podzim sledoval směr a sílu větru. Když byl vítr příznivý, aby kouř neobtěžoval sousedy zapálil hromadu listí a hodiny u ní stál s vidlemi a hlídal, aby hořící listí nerozfoukal vítr po okolí. Občas se stalo, že se vítr obrátil nebo zesílil. Pak oheň okamžitě uhasil, nejednou však stál u čmoudící hromádky i v dešti do doby, než zcela vyhasla, aby měl jistotu, že nějaký doutnající lísteček nezanese vítr sousedovi za krov. Dnes běžně vídám hromady listí kouřící po krajině jako dýmovnice před útokem a široko daleko ani živáčka.

A to je také důvod ke zvážení, zda se listí vyplatí pálit. Jeho zodpovědné spálení totiž může být časově náročnější než jeho shrabání.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…