Proč je důležité protrhávat ředkvičky?

18. 05. 2023

Proč je důležité protrhávat ředkvičky?

Ředkvičky jsou malé, chutné a plné živin. Patří mezi oblíbenou zeleninu, která není příliš náročná na pěstování, ale aby se dosáhlo zdravého růstu a kvalitních plodů, je důležité provádět určité postupy. Jedním z těchto postupů je jejich protrhávání.

Protrhávání ředkviček zahrnuje odstraňování nadbytečných rostlin, aby se zanechaly dostatečné prostory mezi jednotlivými rostlinami. Zpočátku to může znít protichůdně, jelikož při pěstování bychom očekávali, že bychom měli nechat všechny rostliny růst. Ale proč je tedy protrhávání tak důležité?

Prvním důvodem je podpora růstu. Když jsou ředkvičky příliš blízko sebe, soutěží o sluneční světlo, vzduch a živiny. Nadměrné zahuštění vede k tomu, že rostliny se dusí a nemají prostor pro rozvoj kořenů. Protrháváním ředkviček se jim poskytuje dostatek prostoru k šíření a růstu. Každá rostlina může mít větší přístup ke světlu, což napomáhá tvorbě živin a podporuje kvalitu plodů.

Druhým důvodem je prevence plísní a nemocí. Když jsou ředkvičky příliš blízko sebe, vytváří se stínové a vlhké prostředí, které je ideálním místem pro vznik plísní a šíření chorob. Protrhávání ředkviček pomáhá vytvořit lepší cirkulaci vzduchu mezi rostlinami a snižuje riziko vzniku plísní a chorob. Lepší odvětrání přispívá ke zdravému prostředí a podporuje růst silných a odolných rostlin.

Třetím důvodem je zlepšení kvality plodů. Ředkvičky, které rostou příliš blízko sebe, mají tendenci vyvíjet menší a méně kvalitní plody. Protrhávání umožňuje ředkvičkám získat dostatek prostoru pro plody a umožňuje jim se správně vyvinout. Rostliny mají dostatek prostoru ke kořenovému růstu a přístupu k živinám, což se projevuje v jejich lepší chuťové kvalitě.

Posledním důvodem je snadnější sklizeň. Protrhávání ředkviček usnadňuje sběr. Když jsou rostliny odděleny, je snazší přistupovat k jednotlivým rostlinám a sbírat plody. Zmenšuje se riziko poškození okolních rostlin při sklizni.

Vzhledem k výše uvedeným důvodům je protrhávání ředkviček důležitou praxí pro dosažení zdravého růstu, prevenci plísní a nemocí, zlepšení kvality plodů a usnadnění sklizně. Pamatujte, že každá rostlina potřebuje svůj prostor a péči, aby se mohla plně rozvinout a poskytnout vám bohatou a chutnou úrodu.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.