Proč je důležitá vertikutace trávníku?

03. 02. 2022

Proč je důležitá vertikutace trávníku?

Na příchod jara si sice ještě pár týdnů počkáme, přesto je již nyní vhodná doba začít plánovat některé práce, které je nutné udělat hned potom, co sluníčko začne naše zahrady rozehřívat.

Pokud chcete mít na zahradě zdravý a hustý trávník, musíte se o něj náležitě starat. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelné sečení, ale pouhé sečení nestačí.

 

Co je vlastně vertikutace?

Slovo vertikutace vzniklo spojením dvou anglických slov: vertical (svislý) a cut (řez).  Znamená to tedy svislé prořezání trávníku, česky se také často uvádí provzdušnění trávníku. Proto také stroje, které trávník prořezávají, na trhu naleznete jako vertikutátor nebo provzdušňovač trávníku.

Vertikutátor pod šasi ukrývá válec se sadou nožů, které rotují a prořezávají vrchní vrstvu trávníku do hloubky 3 – 5 mm. Tím dojde k rozrušení vrchní ztvrdlé krusty, vyřezání plsti a mechů.  Do půdy proto může lépe prosakovat voda. Zároveň se ke kořenům trávníku dostane tolik potřebný vzduch. Nože také přesekají travní výběžky, to nutí trávník vytvářet nové výhonky a ten díky tomu zhoustne. Vertikutátor rovněž poruší dvouděložné rostliny, provzdušněním tedy do jisté míry bráníte množení plevele, který v trávníku nechcete.

Po vertikutaci je vhodné aplikovat travní hnojivo, protože se do rozrušené půdy dostane snadněji a nespláchne jej déšť. Zároveň je vhodné po vertikutaci trávník zasypat křemičitým pískem.  Ten vzniklé rýhy po nožích vyplní a zamezí rychlému udusávání půdy. Současně s tím je dobré doplnit řídnoucí místa travním semenem.  Nakonec je důležité trávník důkladně prolít vodou.

 

Kdy se má vertikutace provádět?

Ideální je vertikutovat 2x do roka. Poprvé vertikujeme na jaře, zpravidla když poprvé posečete trávník. Termín první veretikutace se může lišit podle oblasti kde žijete (nadmořská výška apod.), ale i podle počasí v daném roce. Vhodným ukazatelem pro první vertikutaci může být rozkvětlý zlatý déšť. Podruhé provádíme vertikutaci počátkem podzimu, když se dá tušit, že už nebude trávník nijak výrazně růst.  Je ale důležité vystihnout dobu, kdy není půda příliš vlhká, aby vertikutátor trávu nevytrhal. Ovšem i tak počítejte s tím, že trávník bude po vertikutaci zpočátku vypadat jako po bitvě. Není však důvod k obavám, trávník se velice rychle zotaví a za provzdušnění se vám odmění zdravým a hustým pažitem.

 

Jak vybrat správný vertikutátor?

Pro malé zahrady vystačíte s elektrickým vertikutátorem. Je lehký a snadno ovladatelný.  Do větších zahrad raději volte motorový stroj. Nebudete omezování přívodním kabelem. Motorový vertikutátor je sice těžší než elektrický, ovšem rotující nože jej posouvají pomalu kupředu. Motorový vertikutátor proto pojíždí prakticky sám a tak je manipulace s ním velice snadná.

Autor: PST

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

Extrémní dubnové teploty mohou mít neblahý vliv na naše zahrady

11. 04. 2024

Letos to chvíli vypadalo, že matka příroda jaro přeskočí a ze zimy bude rovnou léto. Teplé počasí nás sice potěšilo,…