Příprava skleníku na novou sezónu ( krok za krokem )

19. 03. 2024

Příprava skleníku na novou sezónu ( krok za krokem )

S příchodem jara se blíží nová sezóna pěstování ve skleníku. Máte-li letos v plánu vypěstovat větší množství rostlin, je důležité, aby byl skleník co nejlépe připraven. V tomto článku Vám přinášíme pár užitečných rad a tipů, jak se co nejlépe připravit.

Vyčistěte skleník

Než začnete s přípravou skleníku na novou sezónu, je nezbytné jej nejprve důkladně vyčistit. Odstraňte zbytky rostlin a listů, které zůstaly z minulé sezóny a očistěte okna od prachu a nečistot. Pro vnitřní čištění oken doporučujeme použít směs octu a vody nebo zakoupit nějaký speciální čisticí prostředek pro skleníky.

Proveďte kontrolu

Zkontrolujte, zda jsou v pořádku okna a zda jsou všechny díly skleníku pevně spojeny. Poškozené části je důležité opravit či vyměnit.

Připravte půdu

Připravte půdu tak, aby byla pro rostliny co nejvhodnější. Pokud pěstujete rostliny v nádobách, můžete použít novou zeminu a dobře ji promíchat. Pokud máte půdu přímo ve skleníku, můžete ji obohatit hnojivy nebo kompostem, s rytím a promísením vám pomůže malý elektrický nebo akumulátorový kultivátor. Dbejte na to, aby půda byla volná a prodyšná, aby kořeny rostlin mohly růst správně. Pamatujte také na to, že půdu ve skleníku je vhodné alespoň jednou za 5 let úplně vyměnit nejméně do hloubky 15 cm.

Nainstalujte zavlažovací systém

Je důležité zajistit, aby rostliny ve skleníku měly dostatek vody. Pokud nemáte čas na pravidelné zalévání, automatický zavlažovací systém zálivku obstará za vás. Existuje mnoho různých typů zavlažovacích systémů, které můžete použít, do skleníku jsou však nejvhodnější prokapávací nebo prosakovací systémy, které zavlažují pouze půdu pod rostlinami čímž je v přehřátém skleníku nevystavují teplotnímu šoku, jaký by utrpěly při pokropení listů ledovou vodou. Nezapomeňte také, že rostliny ve skleníku potřebují více vody než rostliny venku.

prosakovací hadice

Rozhodněte se, co chcete pěstovat

Než začnete se skutečnou výsadbou je dobré si rozmyslet co chcete pěstovat. Rozhodněte se jakou zeleninu chcete vypěstovat a jaké jsou její nároky na půdu, vodu a světlo. Dobře promyslete, jak rostliny rozesadíte, aby si vzájemně nestínily. Berte ohled také na to, jak rychle rostliny rostou a jak je postupně budete sklízet. Například saláty můžete bez problému zasadit mezi rajčata, protože než rajčata dorostou, budou již saláty dávno sklizené.

S připraveným skleníkem a plánem na pěstování přichází na řadu výsadba a sledováním růstu vašich rostlin. Mějte na paměti, že skleník je vlastně umělou atmosférou, takže je třeba být pozorný a důsledný při péči o rostliny. S dobrým plánováním a přípravou skleníku se vám letos může podařit vypěstovat zdravou zeleninu.

 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.