PŘÍPRAVA ELEKTROKOLA NA SEZÓNU

25. 05. 2021

PŘÍPRAVA ELEKTROKOLA NA SEZÓNU

Letošní květen je sice o poznání chladnější a deštivější 💧💧 než v loňských letech, ale zelenající se příroda 🌳 a krásně dlouhé dny už přímo vyzývají k intenzivnímu využití elektrokola... Až už vlastníte elektrokolo outdoorové nebo městské, neměli byste opomenout ho nejprve na sezónu řádně připravit. Nejde jen o jeho celoroční spolehlivost (a vůbec dlouhodobou životnost), ale i o vaši bezpečnost. Jedině správně seřízené a celkově zkontrolované elektrokolo vám zajistí opravdové potěšení z jízdy bez jakýchkoliv problémů.

Aby vám kolo perfektně „šlapalo“ od května až do podzimu, neměli byste v rámci nynějšího seřízení zapomenout na některé základní kroky. PŘEDESÍLÁME VŠAK, že pokud nejste dostatečně technicky zdatní či pokud si nejste jisti, že některým součástem kola, které jsou zásadní pro vaši bezpečnost, příliš nerozumíte, svěřte své kolo raději do rukou profesionálnímu cykloservisu.

Jaké základní kroky máme na mysli?

  • Pokud jste tak neučinili již na podzim, nejprve kolo pečlivě a „pintlich“ umyjte. Nejcitlivější vůči kolu, ale i nejefektivnější je použít vodu se saponátem a hadr. Špínu ze řetězu můžete vydrhnout nějakým malým kartáčkem (třeba nějakým starým zubním) a pořádně řetěz promažte. Extra důkladně se věnujte odstranění všech nečistot z přehazovačky. Nezapomeňte rovněž dobře promazat všechny pohyblivé spoje, ložiska a lanka.
  • Zkontrolujte brzdy. V rámci jejich kontroly se na kole projeďte třeba jen na kratičkou vzdálenost a opatrně, přičemž si zkuste citlivě a zvolna dobrzdit jak zadní, tak i přední brzdou. Zaměřte se i na stav brzdového obložení.
  • „Na fest“ dotáhněte všechny šrouby, záležet si dejte hlavně na ty, které drží pedály, řídítka či kliky na středové ose, brzdové a řadící páky. U skládacích elektrokol, jako je například HECHT COMPOS WHITE, proveďte bedlivou kontrolu dotažení šroubů skládacích mechanismů.
  • Zkontrolujte pneumatiky a ráfky. U pneumatik se zaměřte, zda nejeví známky zpuchření. A nezapomeňte také na duše – možná bude třeba je dofouknout. Malý „trik“: dofoukněte duše den předem, než chcete poprvé vyjet na delší trasu, a druhý den se podívejte, jestli z nich nedošlo k úniku vzduchu. V tom případě je asi duše v některém místě prasklá, a vy tedy použijte duši novou. Lepší je zkrátka opravit kolo teď, než třeba někde na trase.

Autor:HP


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

Pokvetou pampelišky: Uvařte si med!

28. 03. 2024

Každé jaro, když se zahrada rozzáří pampeliškovými sluníčky je čas na výrobu pampeliškového medu. I když se pravému…

Kam nepouštět robotickou sekačku?

Kam nepouštět robotickou sekačku?

27. 03. 2024

Péče o zahradu vyžaduje spoustu úsilí i času. Vedle plení záhonů a zalévání je pravidelné sečení trávníku jednou z…

Březnová péče o trávník

Březnová péče o trávník

26. 03. 2024

Letos si dala zima trochu na čas a ani deštivé počasí nám dlouho nepřálo. Pokud jste tak ještě neučinili, je právě…

Pár nápadů pro Velikonoce

Pár nápadů pro Velikonoce

23. 03. 2024

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ovšem svůj význam mají i pro zahrádkáře a vlastníky…