POZOR! Robotická sekačka je návyková!

21. 06. 2023

POZOR! Robotická sekačka je návyková!

Když je dostatek vláhy, tráva nám roste doslova před očima. Jestliže chcete mít dokonalý trávník, nezbývá nic jiného než sekat, sekat a sekat. Někdy dvakrát týdně. Znám hodně lidí, kteří sečení trávy berou jako relaxaci. Já to mám bohužel jinak. 

Čas strávený u sekačky beru jako nutné zlo, protože bych raději vyrazil s rodinou někam do přírody. Namísto toho musím po zahradě jezdit sem a tam s hlučnou sekačkou, vyhýbat se překážkám, objíždět záhony a vysypávat dokola nekonečně se plnící koš. Navíc si ani nemůžu sečení předem plánovat, protože v dešti sekat nejde a tak zpravidla musím sekat v těch nejparnějších dnech, namísto abych s chlazeným nápojem ležel někde u vody. Tohle se už ale naštěstí změnilo. 

Dlouho jsem váhal s pořízením robotické sekačky. Tak nějak jsem nemohl věřit tomu, že takový malý stroj poháněný baterií může spolehlivě zvládnout tak namáhavou práci. Moje obavy se však brzy rozplynuly a rychle jsem pochopil, že robot sečení trávníku zvládne dokonce lépe než já. Nikam nespěchá, dává si načas. Co na tom, že mu sečení trvá dvakrát, i třikrát déle než mě, nic jiného na práci stejně nemá. Protože je zcela tichý, vůbec mi nevadí, že jezdí po zahradě, zatím co třeba sedíme s přáteli u grilovaného jídla na terase. 

Robotická sekačka je návyková záležitost. Když jí jednou zkusíte, už se k běžné sekačce nebudete chtít vrátit. Několikrát týdně sama vyrazí do zahrady a žiletkovými noži zkracuje trávník o pár milimetrů. Nevzniká proto prakticky žádný odpad. Drobné kousky propadnou pod trávník, kde zetlejí a vlastně se tak promění na hnojivo. Tím se živiny vrací do půdy a ta se nevyčerpává tak, jako když posečenou trávu odvážíte na kompost. Proto také nemusíte trávník tak často hnojit. Při dnešních cenách trávníkového hnojiva je to nezanedbatelná úspora. Další úsporou je i palivo. Nemusím s kanystrem jezdit pro drahý benzín a nabíjení baterie vyjde ročně na  pár drobných. 

Robot má nože ostré jako žiletky. Mnohonásobně ostřejší než běžná sekačka. Trávu proto odsekává dokonale rovným řezem, což trávník dobře snáší. Pod řezem nezasychá tak, jako při sečení tupým nožem, který trávu v řezu třepí. Pravidelné a časté sečení také přiměje trávník odnožovat a houstnout. Zkrátka robotická sekačka má spoustu výhod.

Nevýhodou běžné robotické sekačky je nutnost vymezovacího kabelu, který se musí umístit kolem plochy, kde má sekačka sekat. Funguje jako neviditelná bariéra, přes kterou sekačka nepřejede. Naštěstí kabel instalujete jen jednou. Zabere to jedno odpoledne, ale pak máte klid. Je ale důležité kabel instalovat přesně a opravdu dodržet předepsanou vzdálenost od okraje plochy. Kabel totiž slouží zároveň pro navedení sekačky na nabíjecí základnu. Pokud by byl kabel instalován například příliš blízko plotu nebo domu, sekačka by do nich narážela a měla by problém najít základnu. 

Důležité je také nastavit správně čas na sečení. Nastavit musíte dny v týdnu, kdy má sekačka sekat, a v každém dni i čas, kdy má začít. Ideálně tedy doba, kdy nebude sekačka nikomu vadit a zároveň kdy se nikdo na zahradě nezdržuje a nebude sekačce překážet. Ovšem i v případě, že by se na zahradě objevila nějaká nečekaná překážka, sekačka do ní lehce narazí, otočí se a pojede jinou cestou. 

Strach nemusíte mít ani z ostrých nožů. Sekačka je vybavena senzory polohy. Jakmile by někdo sekačku zvedl nebo otočil, nože se okamžitě zastaví. 

Drobnou nepříjemností může být pes. Sekačka je natolik tichá, že si na ní rychle zvykne a nedělá mu problém natáhnout se do trávy v době, kdy sekačka seče. Ta do něho může zlehka narazit, což mu neublíží. Brzy ale pochopí, že je lepší v době sečení lenošit někde jinde a sekačce nepřekážet. 

Děti a pes také můžou v trávě nechat ležet různé hračky. Ty je nutné důsledně uklízet. Větší předměty, jako kopací míč sekačka objede, ale menší hračky může sekačka svými noži zničit a zároveň si nože zbytečně otupí. 

Nože je naštěstí možné snadno vyměnit. Každý ze tří nožů volně visí na jednom šroubu, výměna je proto otázkou několika minut. 

Přes tyto opravdu drobné nepříjemnosti mi robotická sekačka přinesla spoustu obrovských výhod, jako je úspora času, energie, financí a dokonale střižený zdravý trávník. Stará motorová sekačka je nyní jako záloha uklizená v zahradním domku a jsem si jistý, že tam také zůstane. 

Věřte, že jestli také někdy vyzkoušíte robotickou sekačku, nikdy už se nebudete chtít vrátit k namáhavému a časově náročnému sečení s klasickou sekačkou.


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

Grilovací sezóna začala! Máme pro vás skvělé recepty

06. 05. 2024

Konečně nám teplejší počasí dovolí rozpálit grily a posedět venku s lahodným jídlem. 

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…