Péče o trávník na přelomu ročních období: Podzim

31. 08. 2023

Péče o trávník na přelomu ročních období: Podzim

Podzim zase klepe na dveře a je tedy čas postarat se o trávník, aby nám příští rok dělal radost. Co je tedy nutné udělat? 

Přelom srpna a září je ideální dobou, kdy je důležité trávník provzdušnit. Pomocí provzdušňovače se rozruší půda pod trávníkem, aby ke kořenům mohla voda a vzduch a zároveň se vyčeše stařina a plsť. Nože provzdušňovače také rozruší trávník, což jej přiměje k odnožování a zahuštění. Je však nutné vyčkat na čas, kdy nebude půda mokrá po deštích. Ideálně by měla být jen mírně vlhká, jinak nože provzdušňovače mohou trávník vytrhávat. 


Akumulátorový provzdušňovač HECHT 1384

V září je důležité trávník také naposledy pohnojit, ovšem používejte jen podzimní hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu. Nepoužívejte hnojiva, která podporují růst, mladý trávník není tolik odolný vůči nízkým teplotám. Draslík a fosfor naopak podpoří zejména silné kořeny, které trávníku pomohou lépe snášet zimu. 

Velice důležité je také trávník na podzim sekat na správnou výšku. Ideálně na 5–7 cm. Nižší trávník by byl náchylnější k promrznutí, naopak vyšší trávník by polehal a byl by náchylný k chorobám a plísním. 

Nezapomínejte z trávníku také odstraňovat popadané listí, které brání přístupu světla a vzduchu. Listí můžete sesbírat i běžnou sekačkou a použít je na kompost. Nože sekačky listí podrtí, a to v kompostu zetleje rychleji než listí shrabané hráběmi. Pro hůře dostupná místa je ideální použít vysavač na listí


Kdy trávník naposledy posekat? 

Na tuto otázku se bohužel nedá jednoduše odpovědět. V posledních letech bývá počasí nepředvídatelné, a tak je nutné pečlivě sledovat dlouhodobé předpovědi. Poslední sečení by se mělo provádět ve chvíli, kdy začne růst trávníku zpomalovat. Zároveň by se mělo posekat s takovým předstihem, aby se trávník stihl ze sečení vzpamatovat před prvními silnějšími mrazy. Běžně tedy bývá ideální doba pro poslední sečení na přelomu srpna a listopadu.  


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.