Nezbytný krok pro úspěšnou sklizeň: Odstraňte u cuket, dýní a okurek některé listy

12. 07. 2023

Nezbytný krok pro úspěšnou sklizeň: Odstraňte u cuket, dýní a okurek některé listy

Rostliny jako cuketa, okurka a dýně jsou oblíbenými plodinami v zahradách a sklenících. Aby tyto rostliny mohly růst a plodit co nejlépe, je důležité věnovat jim správnou péči. O tom, jak bojovat s chorobami a škůdci už toho bylo napsáno i vyřčeno mnoho.  Poměrně málo se však ví, jak důležité může být odstraňování některých listů. Nejenže tím můžete snížit rizika chorob, ale také můžete podstatně zvýšit výnosy.

Poškozené a suché listy jsou často náchylné k různým chorobám a škůdcům. Pokud takové listy zůstanou v rostlině, mohou sloužit jako zdroj infekce a umožnit rozvoj chorob jako je plíseň nebo houbové infekce. Navíc takové listy již neplní žádnou funkci a pro rostlinu jsou jen zbytečnou přítěží. Pravidelným odstraňováním těchto listů se odstraňuje potenciální riziko a minimalizuje se možnost, že by se nemoci šířily na ostatní části rostliny.

Rostliny se často musí vyrovnávat se stresovými podmínkami, jako je nedostatek vody nebo přílišná vlhkost půdy. V takových případech mohou listy žloutnout a umírat. Tyto listy již neplní svoji funkci a mohou dokonce odebírat živiny ostatním zdravým částem rostliny. Když je odstraníme, rostlina může přesměrovat své zdroje a energii na zdravé části a zlepšit tak své celkové zdraví.

I když jsou listy nezbytné pro fotosyntézu, což je proces, při kterém se vytváří energie potřebná pro růst a tvorbu plodů, pokud je jich zbytečně mnoho, vzájemně si stíní a drží se mezi nimi vlhkost. List, na který dopadá jen minimum světla plní svou funkci špatně. Vlastně jen ubírá energii, kterou by mohla rostlina věnovat tvorbě plodů. Odstraňováním listů, které si navzájem stíní, se rostlina prosvětlí a zároveň se mezi listy umožní lepší proudění vzduchu. Mezi listy se tolik nedrží vlhkost, čímž se snižuje riziko napadení houbovými chorobami. 

Listy, které se překrývají, také mezi sebou soutěží o prostor a zdroje. Přiměřeným odstraněním některých listů se tento konkurenční tlak snižuje a rostlina může lépe využívat dostupné zdroje pro růst a tvorbu plodů.

V době květu mohou rovněž některé listy bránit opylovačům v přístupu ke květům. Neopylený květ nevydá žádný plod, jen zaschne a upadne. Proto je v této době vhodné odstřihnout i listy, které utlačují květy.

Je však důležité odstranění listů nepřehánět. Přílišné stříhání může rostlinu oslabit a snížit plodnost. Doporučuje se proto odstraňovat zejména pouze staré a poškozené listy a následně s rozvahou odstranit jen některé listy, které brání přístupu světla a proudění světla a vzduchu uvnitř rostliny.

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

Motor špatně startuje a kolísají otáčky

22. 04. 2024

Nadpis článku je asi nejčastěji zmiňovaná závada zahradní techniky se spalovacími motory. I když důvodů, proč motor…

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

Povinné ručení na koloběžku a zahradní traktor?

18. 04. 2024

Od 1. dubna 2024 začal platit nový zákon, který stanoví, že povinné ručení budou muset sjednat i majitelé některých…

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

Nesekejte trávu! Nechte pracovat robota

15. 04. 2024

Nevím jak vy, ale já se pokaždé těším na jaro, až se všechno opět zazelená a rozkvete. S nadšením vždy vytlačím sekačku…

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

Chcete čerstvý hrách po celý rok? Je to superpotravina!

12. 04. 2024

Naše děti čerstvý hrášek vyloupaný z lusků milují. Pěstování je přitom snadné, a tak jim ho můžeme dopřát až do podzimu.